Index Vakbarát Hírportál

Kormányzati támogatást kért a Manhattanbe tervezett iszlám központ építtetője

2010. november 22., hétfő 00:01 | tizenhárom éve frissítve

Az amerikai szövetségi kormányzattól kért anyagi támogatást projektje megvalósításához annak a manhattani iszlám közösségi központnak az ingatlanfejlesztője, amelyet a tervek szerint a Ground Zerótól két utcányira fognak megépíteni.

A lépést a szóban forgó Park51 projekt kivitelezője, Sharif El-Gamal jelentette be hétfőn New Yorkban.

A Park51 ahhoz az Alsó-manhattani Fejlesztési Vállalathoz (Lower Manhattan Development Corporation, LMDC) fordult pénzért, amelynek feladata a környék helyreállítása a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után.

Szociális ellátásokra

"A Park51 támogatásért folyamodott az LMDC-hez" - hangzik Gamalnak, a SOHO Properties vezérigazgatójának közleménye. Az ingatlanfejlesztő szerint a pénzből olyan "szociális szolgáltatásokat fognak finanszírozni, mint a családon belüli erőszak elleni fellépés, az arab- és idegennyelv-oktatás, a hajléktalan veteránok számára szervezett programok és szolgáltatások, két multikulturális szolgáltatás és a bevándorlással kapcsolatos szolgáltatások".

Az Alsó-manhattani Fejlesztési Vállalathoz eddig 265 kérelem érkezett be, több mint 175 millió értékben, noha a vállalatnak csak egy 17 millió dollárnyi elosztandó pénze van. A projektekre egyenként 100 ezer dollártól 1 millió dollárig terjedő összeg folyósítható. A támogatás kritériumai közé tartozik, hogy az adott projektnek pénzügyileg életképesnek kell lennie, munkahelyeket kell teremtenie, hozzá kell járulnia a városrész újjáélesztéséhez és egyben alsó-manhattani előtörténettel kell rendelkeznie. Az LMDC olyan kérelmeket kíván támogatni, amelyek hosszú távú kulturális és közösségi igényeket elégítenek ki.

A Park51 néven bejegyzett leendő iszlám közösségi központ és mecset megépítésének tervezett költsége 100 millió dollár. A projekt vezetői hivatalosan még nem kezdték meg az adománygyűjtést, és egyelőre szövetségi adómentességért sem folyamodtak. Ez utóbbi lépést azonban - mint arra közleményében Gamal rámutatott - az elkövetkező hetekben szintén meg fogják tenni.

Rovatok