Index Vakbarát Hírportál

Egy napra lehaltak az iráni centrifugák

2010. november 23., kedd 20:16

A NAÜ egyik jelentése szerint legalább egy napra leálltak az iráni uráncentrifugák, feltehetően a Stuxnet számítógépes vírus okozott fennakadásokat.

Legkevesebb egy napig nem működtek az iráni urándúsító centrifugák novemberben, állítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kiszivárgott bizalmas jelentése. Az átmeneti leállás oka nem szerepel a jelentésben, de névtelenséget kérő nyugati diplomaták szerint technikai gondok adódhattak a natanzi berendezésekkel.

Feltételezések szerint a Stuxnet számítógépes vírus okozhatott meghibásodást, bár Irán tagadta azt, hogy az októberben több országban, köztük Iránban is megjelent vírus károkat okozott nukleáris létesítményeiben. Diplomáciai értesülések szerint korábban is volt példa a dúsítás szünetelésére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a NAÜ 35 tagú kormányzótanácsa elé terjesztett jelentés szerint az ENSZ égisze alá tartozó atomenergia-ügynökség ellenőrei november 16-i látogatásukkor azt tapasztalták, hogy a több ezer centrifuga egyike sem üzemel. November 5-i és november 22.-i szemléjükön ezzel szemben közel ötezer centrifuga működését jegyezték fel.

Irán a nemzetközi közösség nyomása ellenére ragaszkodik urándúsításához. A jelentés szerint a NAÜ továbbra sem tartja egyértelműnek a program békés jellegét. Az ellenőrök szerint eddig 3,2 tonna dúsított urániumot állítottak elő Iránban. Ez szakértők szerint tovább dúsítva két bomba előállításához elegendő mennyiség.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína - valamint Németország több mint egy év szünet után december elején készül újra tárgyalóasztalhoz ülni egymással. A felek még szeptemberben döntötték el, hogy folytatják a 2009 októberében megszakadt tárgyalásokat a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról. A találkozót december 5-re tűzték ki, a helyszínben és a pontos témában még nem állapodtak meg.

Rovatok