Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek öt szomáliai kalózt az USA-ban

2010. november 24., szerda 20:45

Kalózkodásban bűnösnek mondott ki öt szomáliai férfit egy szövetségi esküdtszék a Virginia állambeli Norfolkban.

A szomáliaiak az amerikai haditengerészet egyik hajóját támadták meg. Életfogytiglani szabadságvesztés vár rájuk, amelynek kihirdetését március 14-ére tűzték ki. Hasonló bűncselekmény több mint egy évszázada nem került bíróság elé az Egyesült Államokban.

A védelem azzal érvelt, hogy az elítéltek egyszerű halászok voltak, akiket kalózok raboltak el, és arra kényszerítették őket, hogy a hadihajóra tüzeljenek. A rabszolgák harcba küldése az ügyvédek szerint elterjedt gyakorlat a káoszba süllyedt Szomáliában.

A vád szerint azonban az öt szomáliai - Dire, Gabul Abdullah Ali, Abdi Mohammed Gurewardher, Abdi Mohammed Umar és Mohammed Modin Hasan - már az elfogásakor bevallotta, hogy április elsején azért támadták meg a Nicholas fregattot, mert tévedésből teherhajónak nézték. A norfolki bázishoz tartozó Nicholas egy kalózok ellen harcoló, nemzetközi flottakötelék tagja volt.

A kalózok elmondták, hogy 10-40 ezer dolláros váltságdíjat reméltek a fogástól. A védelem kétségbe vonta a haditengerészet tolmácsa által elért vallomások hitelességét, mivel azokról nem készült videofelvétel.

Az Egyesült Államokban utoljára 1861-ben, a polgárháború idején ítélkeztek kalózkodás ügyében. Akkor tizenhárom délit, a Savannah szkúner legénységét vádolták meg tengeri rablással, de a megosztott New York-i esküdtszék nem tudott döntést hozni.

Rovatok