Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban terjed a haiti kolera, mint hitték

2010. november 24., szerda 09:30

Több százezer megbetegedésre kell számítani a következő hónapokban Haitin az ENSZ szerint. A kolerajárványban eddig 1415 ember halt meg.

A haiti kolerajárvány kétszer olyan gyorsan terjed, mint ahogyan azt korábban becsülték, közölte az ENSZ a BBC szerint. Az ENSZ Haitin tartózkodó humanitárius koordinátora, Nigel Fisher azt mondta, a segélyszervezeteknek több orvost kell küldeniük a térségbe. Fisher szerint több mint 200 ezer megbetegedésre kell számítani a következő három hónapban, ahelyett, hogy hat hónap alatt fertőződnének meg ennyien.

A haiti kormány szerint eddig 1415 ember halt meg. Fisher szerint a haiti kormánynak növelnie kellene a nyomást a helyi hatóságokon, hogy több helyen létesülhessenek kezelési központok. Ez azért okoz problémát, mert a lakosok nem akarják, hogy a szomszédságukban kezdjenek működni ilyen központok, mert félnek attól, hogy így hurcolnák be a járványt a környékükre.

Haitin vasárnap elnökválasztást tartanak. Emberi jogi szervezetek és több elnökjelölt azt kezdeményezte, hogy a járvány miatt halasszák el a választást. A haiti ENSZ-misszió szerint azonban megfelelőek a körülmények egy sikeres választáshoz.

Rovatok