Index Vakbarát Hírportál

Nincs túlélő az új-zélandi bányában

2010. november 24., szerda 06:47 | aznap frissítve

Újabb robbanás történt a múlt pénteken beomlott új-zélandi bányában, ahol 29 bányász rekedt a mélyben. A kutatás irányítója szerint kizárt, hogy bármelyikük is élhetne még.

Nincs már remény arra, hogy túlélőre bukkanjanak abban az új-zélandi bányában, amely metánrobbanás következében beomlott múlt pénteken, jelenette be szerdán Gary Knowles rendőrparancsnok, aki a mélyben rekedt 29 bányász utáni kutatást irányította. Knowles azt mondta, újabb nagy erejű robbanás következett be a Pike River bányában.

A mélyben rekedt bányászok közt huszonnégy új-zélandi, két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai férfi volt. Még kapcsolatba lépni sem sikerült velük a múlt pénteki robbanás óta, írja a BBC. Az áldozatok között van egy 17 éves fiú is, aki első műszakját töltötte a bányában. A bánya vezetője, Peter Whittal, a Pike River bányavállalat ügyvezetője azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy felszínre hozzák majd a holttesteket.

Az első robbanás óta mérgező gázok voltak a bányában, emiatt nem tudtak a mentőalakulatok leereszkedni a mélybe a bányászok után kutatni, csak robotokat és elektronikus eszközöket tudtak leküldeni, de hiába.

Szerda reggel a hatóságok még azt közölték, hogy folyamatosan monitorozzák a toxikus gázok szintjét, és amint a levegő minősége lehetővé teszi, a mentőcsapatok leereszkednek a bányába. Néhány órával később azonban újabb nagy erejű robbanás történt a mélyben.

"A detonációt a gázoknak az elmúlt hat nap során történt felgyülemlése okozta, halálos elegyük lángra lobbantotta az egész bányát", mondta Tony Kokshoorn greymouth-i polgármester. "Ez utóbbi robbanás sokkal erősebb volt a péntekinél, és ez a lent rekedtek halálát jelenti. Ez a nyugati part legkomorabb órája", mondta.

A bányászok hozzátartozói nem tudnak napirendre térni a történtek felett. Felháborodtak amiatt, hogy közvetlenül a szerencsétlenség után nem kezdték meg a mentési munkálatokat.

Rovatok