Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai botrányt okozhat a Wikileaks

2010. november 25., csütörtök 06:27

Károkat okozhat az Egyesült Államok és szövetségesei kapcsolatában, ha a Wikileaks nyilvánosságra hozza a birtokába került amerikai diplomáciai iratokat. A belső felhasználásra szánt sürgönyök, feljegyzések valószínűleg olyan megjegyzéseket tartalmaznak baráti kormányokról és politikusokról is, amelyek méltatlanok, kritikusak.

Az iratok között, amelyeket a Wikileaks kiszivárogtathat, javarészt Európával kapcsolatos iratok lehetnek, melyekből kiderülhet az is, milyen módon gyakorolt nyomást az amerikai kormány a guantanamói foglyok befogadása ügyében.

A károk mérséklése érdekében az amerikai külképviseletek dolgozói megkezdét a külföldi kormányok felkészítését a várhatóan napokon belül nyilvánosságra kerülő iratokban foglaltak fogadására.

P. J. Cowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a felkészülést megnehezíti, hogy nem tudják, a Wikileaks mely iratok kiszivárogtatására készül.

A külügyi feljegyzések kiszivárogtatása azért lehet különösen kellemetlen, mert ezek a belső használatra készült feljegyzések munkaanyagok, a nyilvános álláspont kialakítását szolgálják. Így nyilván olyan kritikák is megfogalmazódnak bennük, amelyeket az amerikaiak nyiltan nem vállaltak fel partnereikkel szemben.

Rovatok