Index Vakbarát Hírportál

Rászedte az MI6-t a kabuli szélhámos

2010. november 26., péntek 09:42

A brit külső hírszerzés, az MI6 ügynökei felelősök azért, hogy egy szélhámos tálib vezetőnek adva ki magát béketárgyalásokat kezdett az afgán kormánnyal - írta pénteken a The Times című brit napilap.

Az újság úgy tudja, hogy az MI6 ügynökei több százezer dollárt fizettek az illetőnek, s meg voltak győződve arról, hogy ő egy rangos tálib vezető, aki elegendő felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy a szélsőséges mozgalom nevében tárgyaljon magas beosztású amerikai és kabuli illetékesekkel. Egy afgán kormányilletékes közölte a lappal, hogy a brit hírszerzés "naiv" volt, Kabul pedig emiatt "vágyálmokat kergetett".

A The Times szerint a brit hírszerzés azt hitte, hogy Ahtar Muhammad Manszur mollával, a tálib mozgalom első számú vezetőjének, Omar mollának a helyettesével lépett kapcsolatba. Az MI6 számos alkalommal Kabulba utaztatta az "álmollát", hogy tárgyaljon a kabuli kormány illetékeseivel.

Bill Harris, az Egyesült Államok volt kabuli nagykövete azt mondta a lapnak nyilatkozva, hogy nem csak a britek hibáztak az ügyben. "Az ilyen jellegű ostobaság általában csapatmunka eredménye" - állapította meg. A The Times szerint az Egyesült Államok segített a briteknek ellenőrizni a magát Manszur mollának kiadó ember személyazonosságát.

A minap a The New York Times című amerikai napilap szellőztette meg, hogy az illető szélhámos volt. Ezt elismerte David Petraeus, az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka is.

Rovatok