Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a bagdadi keresztény templom elleni terrortámadás kitervelőit

2010. november 27., szombat 14:39

Az iraki biztonsági erők letartóztatták a bagdadi káldeus katedrális elleni október 31-i véres terrorista támadás feltételezett kitervelőit - jelentette be szombaton az iraki belügyminisztérium.

Összesen 12 embert, egy terrorista csoport tagjait tartóztattak le a napokban. Dzsavad Pulani belügyminiszter elfogásukat az al-Kaida terrorszervezet iraki hálózatára mért súlyos csapásnak nevezte.

A támadást a keresztény templom ellen az Irak Iszlám Állama elnevezésű, magát az Al-Kaidához tartozónak valló terrorszervezet vállalta magára.

A Káld Katolikus Egyház Miasszonyunk temploma elleni terrortámadás során 46 túsz, hét rendőr, továbbá 5 merénylő halt meg október utolsó napján. A terroristák a vasárnap esti mise során rohamozták meg a templomot. Túszejtő akciójuk több órán keresztül tartott, és azt követően ért véget, hogy a biztonsági erők a több mint 100 túsz kiszabadítása érdekében megrohamozták az épületet. A tűzpárbajban gránátokat is bevetettek.

Az október 31-i terrortámadás volt az eddigi legsúlyosabb iraki keresztények ellen a 2003-as amerikai invázió óta. A terrorcselekményt a leghatározottabban elítélte egyebek között az Egyesült Államok és Oroszország, a Vatikán és az Európai Unió.

Rovatok