Index Vakbarát Hírportál

Magyar nőt vádolnak választási csalással Afganisztánban

2010. november 29., hétfő 01:44

A Washington Posthoz került videófelvételen állítólag Katona Magda Nasrin beszél egy lehetséges választási csalásról egy afgán férfival. A felvétel szerint 8000 dollárért ajánlotta fel a segítségét.

A Washington Post birtokába került egy videófelvétel, amelyen egy idős, szőke, szemüveges nő arról beszél, hogy kenőpénzért cserébe segít manipulálni az afgán parlamenti választásokat. A lap szerint az afgán választási bizottság két tagja is megerősítette, hogy a felvételen látható nő a magyar Katona Magda Nasrin, aki egy Afganisztánban működő alapítványnak dolgozik, az alapítvány pedig őt delegálta megfigyelőként a szeptember 18-ai választásokra.

Az amerikai lap nem hozta nyilvánosságra a videófelvételt, csak részleteket közölt a beszélgetésből, amely egy a képen nem látható férfi és Katona Magda Nasrin között zajlik. Eszerint a nő a felvételen közli, hogy elfogadja a felajánlott kétezer dollárt, de további hatezret vár még a segítségéért. És biztosítja a férfit, hogy más külföldi megfigyelők is hajlandóak kenőpénzért cserébe segíteni neki. Az nem derül ki egyértelműen a beszélgetésből, hogy a felajánlott pénzt a felvételen látható nő a saját szolgálataiért fogadja el, vagy csak közvetít a választási bizottság tagjai és a csalásra buzdító férfi között. Ahogy a Washington Post szerint az sem egyértelmű, hogy mégis mit kellett volna tenni a pénzért cserébe, illetve, ha a felvételen Katona Magda Nasrin látható, akkor hogyan segítette volna ő a csalást.

A nő egyes források szerint az Afgán Választási Panaszbizottságnak dolgozik, amely éppen a gyanús választási ügyeket vizsgálja ki, ezért felmerülhet, hogy egy korábbi csalás leleplezésének megakadályozásával segíthetett volna a nő az ismeretlen férfinak.

A lapnak nyilatkozó választási biztosok szerint a magyar alapítványi munkás nem tudta befolyásolni a választási eredményeket, de azért Zekria Barekzai választási biztos szerint az afgán hatóságok az ügyet a magyar külügyminisztérium bevonásával vizsgálják majd ki.

Katona Magda Nasrin a politikatudomány kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, szakterülete Afganisztán, ezen belül is az afgán nemzetté válás, az interetnikus konfliktusok, illetve az iszlám és a nacionalizmus a posztszovjet térségben.

Rovatok