Index Vakbarát Hírportál

Amerikai nagybankot bedöntő iratokat tenne közzé a Wikileaks

2010. november 30., kedd 12:08

A következő év elején olyan belső dokumentumokat tesz közzé a Wikileaks egy amerikai nagybankról, amelyek egy vagy két pénzintézetet a mélybe fognak rántani, jelentette be Julian Assange, a szájt alapítója.

A bizalmas és titkos amerikai nagykövetségi táviratokat kiszivárogtató Wikileaks újabb leleplezésekre készül. Julian Assange bejelentette: hamarosan több tízezer belső dokumentumot tesznek közzé egy amerikai nagybankról.

Mint a Forbes magazinnak elmondta: ezek a dokumentumok "egy vagy két bankot a mélybe fognak rántani". Az iratokat a következő év elején akarja közzé tenni.

A dokumentumok megmutatják, hogyan sérti meg az alapvető etikai normákat egy bank felső vezetése. Ezt akár a korrupció ökoszisztémájának is nevezhetnénk, mondta a Wikileaks alapítója.

Assange szerint a "szörnyű visszaéléseket" és "etikátlan cselekedeteket" leleplező dokumentumok nyilvánosságra hozatala várhatóan vizsgálatokat és reformokat kényszerít majd ki. Hangsúlyozta: az egyelőre nem világos, hogy a papírok bűncselekményekre utaló adatokat is tartalmaznak-e. "Csak annyit mondhatok, hogy egyértelműen etikátlan cselekményekről van szó".

Az adatok teljes nyilvánosságáért küzdő Wikileaks alapítója a közlésre szánt iratok jelentőségét azokhoz az e-mailekéhez hasonlította, amelyek az Enron-botrányban kerültek nyilvánosságra. Az USA tizedik legnagyobb vállalatának számító, energia-kereskedelmi cég vezetése 2001-ben meghamisította a mérleget, és az Enron felső vezetése hónapokkal az összeomlás előtt még több mint egymilliárd dolláros részvénycsomagot adott el.

Az interjúban Julian Assange azt mondta: "vegyes érzelmekkel viseltetek a kapitalizmus iránt, de a szabad piacot szeretem. A Wikileaks célja, hogy a kapitalizmust szabadabbá és etikusabbá tegye".

Rovatok