Index Vakbarát Hírportál

Ecuador befogadná a Wikileaks alapítóját

2010. november 30., kedd 19:24 | tizenhárom éve frissítve

Ecuador állandó tartózkodási engedélyt ajánlott fel Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának. Kedden újabb kibertámadás bénította meg a kiszivárogtató portál honlapját.

Az ecuadori kormány látogatásra hívta meg Julian Assange ausztrál újságírót, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítóját, és állandó tartózkodási engedélyt ajánlott fel neki.

Kintto Lucas ecuadori külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy kormánya kész előfeltételek nélkül befogadni a 39 éves újságírót. Lehetővé tenné számára, hogy előadásokat tartson szabadon, és ne csak interneten keresztül, hanem különböző közintézmények segítségével hozza nyilvánosságra a birtokában lévő titkos információkat és iratokat.

A svéd rendőrség kérésére nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol. Az Assange elleni letartóztatási parancs kiadását a lyoni székhelyű nemzetközi rendőri szervezet szóvivője jelentette be szerda hajnalban. A szóvivő utalt arra, hogy a nemzetközi letartóztatási parancsot Svédország kezdeményezte nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával. A 39 éves, Ausztráliában született férfit - aki híres-hírhedt portálját Svédországban alapította - a nyár végén két fiatal svéd nő nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg.

A svéd igazságszolgáltatás november 18-án letartóztatási parancsot adott ki az egyik országból a másikba költöző Assange ellen, aki a svéd legfelsőbb bíróságnál fellebbezett ez ellen. Az Interpol ennek ellenére közzétette a nemzetközi letartóztatási parancsot, ami azt jelenti, hogy az a szervezet mind a 188 tagállamában - köztük Magyarországon is - érvényben van.

Megint lelőtték a Wikileaks honlapját

Kedden ismét erőteljes kibertámadás érte az amerikai diplomáciai jelentéseket kiszivárogtató Wikileaks portált, a honlap elérhetetlen az európai és amerikai internetezőknek. A keddi támadás erősebb a vasárnapinál, ezúttal az adatforgalom nagysága másodpercenként elérte a 10 gigabyte-ot.

Kínában már korábban elérhetetlenné tették a Wikileaks oldalát, sokan azonban kijátszották a kínai cenzúra rendszerét, és más honlapokról eljutottak a WikiLeaks portáljára.

Rovatok