Index Vakbarát Hírportál

Huszonnyolcszor tapsolták meg Medvegyevet

2010. november 30., kedd 13:44

Az orosz elnök arra figyelmeztetett a parlament két házához intézett éves üzenetében, hogy újabb fegyverkezési versenyhez vezethet, ha nem sikerül nyélbe ütni a megállapodást az európai rakétavédelmi rendszerről.

"Őszintén szeretnék beszélni arról, hogy az elkövetkező évtizedben milyen alternatíva vár ránk: egyetértésre jutunk a rakétavédelmi rendszerről, és létrehozunk egy értékálló közös együttműködési mechanizmust, vagy ha nem sikerül konstruktív megállapodást tető alá hozni, a fegyverkezési verseny újabb fordulója kezdődik, és döntéseket kell majd hoznunk újabb csapásmérő eszközök telepítéséről" - mondta Medvegyev.

Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a lisszaboni NATO-orosz tanácskozáson egy olyan európai rakétavédelmi rendszer létrehozását vázolta fel, amely összekapcsolná Oroszország és a NATO rakétapotenciálját, és biztosítaná minden európai ország számára a védelmet az esetleges rakétacsapásoktól.

Húsztrillió rubel

Medvegyev beszélt arról is, hogy a katonai fejlesztések révén lehetővé válik a polgári rendeltetésű csúcstechnológiák fejlesztése. Oroszország előtt álló alapvető feladatnak nevezte egy új, csúcstechnológiát használó, gyorsan mozgatható hadsereg létrehozását. Moszkva erre a célra több mint 20 trillió rubelt kíván költeni.

Külpolitikai célkitűzésekről szólva az orosz elnök arról is szólt, hogy lát tartalékot a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni régióval, Latin-Amerikával és Afrikával való együttműködésben. A délkelet-ázsiai és csendes-óceáni régióval való kapcsolatok bővítése stratégiai jelleget ölt - mondta Medvegyev, és példaként hozta fel az orosz-kínai együttműködést. Mint mondta: a két ország kétoldalú együttműködése a nemzetközi porondon folytatott összehangolt munkává növi ki magát.

Tetszett nekik

Az orosz elnök majd egy és egynegyed órás beszédét huszonnyolcszor szakították meg tapssal. Medvegyev a beszédből negyven percet szánt a legfontosabb kérdésnek, a felnövekvő generációról való gondoskodásnak, az oktatásnak és a demográfiának.

A képviselők körében nagy tetszést aratott a gyermek-egészségügyi ellátás korszerűsítésének és a nagycsaládosok ingyenes földhöz való juttatásának a gondolata, illetve a bejelentés a gyermekeket nevelő családoknak nyújtandó adókedvezményről, a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények büntetési tételeinek szigorításáról, az alkoholárusítás korlátozásáról, illetve a hazafias szellemű oktatás szükségességéről.

Sok időt szentelt az államfő a korrupció elleni harcnak, és felvetette, hogy megvesztegetés esetén a pénzbüntetés mértékét a csúszópénz százszorosára kell emelni. Elismerte, hogy a legfeljebb tizenkét évi börtönbüntetés gyakorta nem tántorítja el a korrupt hivatalnokokat a csúszópénzek elfogadásától.

Rovatok