Index Vakbarát Hírportál

Orbán a Mol-részvénycsomagról egyeztetett Putyinnal

2010. november 30., kedd 18:50 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin sajtótitkára annyit mondott az orosz miniszterelnök és Orbán Viktor találkozójáról, hogy beszéltek a Szurgut Mol-részvénycsomagjáról, de konkrétumokat nem közölt, a megbeszélések a jövőben folytatódnak.

Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Moszkvában megvitatta a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, a megbeszélések a jövőben folytatódnak, mondta Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a magyar-orosz kormányfői találkozó után az ANI kőolajipari kérdésekre szakosodott sajtóügynökség kérdésére.

Orbán Viktor sikeres tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, tájékoztatott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A megbeszélés célja az volt, hogy megvessék az Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait, a tárgyalás a magyar-orosz gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintette. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseket a mostani találkozó konstruktív szellemében folytatni fogják, írja közleményében. A két ország között felmerülő kérdésekről bővebben>>>

A Szurgutnyeftyegaz megvásárolta az osztrák OMV-tól a Mol 21,2 százalékos pakettjét, de máig nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait. A hírek szerint a magyar állam meg szeretné vásárolni a pakettet.

Alekszej Miller, a Gazprom társaság vezérigazgatója a Déli Áramlat gázvezeték ügyében konstruktívnak nevezte az együttműködést újságírók előtt. A keddi tárgyalás után Miller azt mondta, hogy a magyar féllel minden kérdésben egyetértésre tudnak jutni, minden feladatot sikeresen megoldanak. Azt mondta, hogy túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, és hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.

A majdan Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték megépítésével az a cél, hogy a gáz Oroszországból a kockázatosnak tartott tranzitállamok elkerülésével jusson el Európába.

A találkozón feltehetően szó volt a Malév ügyéről is, amelynek még orosz tulajdonban lévő részét szintén meg akarja vásárolni Magyarország, erről azonban egyelőre nem mondtak konkrétumokat.

Orbán Viktor útjának következő állomása Varsó.

Rovatok