Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélkül tüntettek a román nacionalisták

2010. december 1., szerda 15:58 | aznap frissítve

Annak ellenére megtartották tüntetésüket a román nacionalisták Marosvásárhelyen, hogy a helyi polgármesteri hivatal visszavonta a korábban kiadott engedélyt.

Románia nemzeti ünnepén felvonultak Marosvásárhelyen a szélsőségesen nacionalista román Noua Dreapta (Új Jobboldal) és Uniunea Vatra Romaneasca nevű szervezetek tagjai, szimpatizánsai. A polgármesteri hivatal először kiadta, majd visszavonta az engedélyt a tüntetésre, a tüntetést ennek ellenére megtartották.

A Noua Dreapta vezetői az internetes honlapjukon közzétett felhívásukban azt írták, hogy "a magyar szeparatizmus" ellen fognak utcára vonulni. Később Adrian Ionescu, a Noua Dreapta elnöke azt nyilatkozta az MTI-nek: Erdély Romániával való egyesülésének 92. évfordulóját, Románia nemzeti napját ünneplik, felvonulásuk senki és semmi ellen nem irányul.

Ionescu szerint törvénytelenül járt el a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, hiszen 24 órával a rendezvény előtt nem vonhatták volna vissza a két héttel korábban kiadott engedélyt, ezt legalább 48 órával korábban kellett volna megtenniük. Ionescu szerint erre a helyi hatóságok is rájöttek, ezért tarthatták meg normális körülmények között a felvonulást.

A járdán haladó körülbelül 150 tüntetőt végig népes csendőri kordon kísérte, a szervezet tagjai pedig a főtéri hivatalos december elsejei ünnepségen is részt vettek, ahol elhelyezhették koszorújukat.

A felvonulás alatt a zömében fiatal résztvevők egyebek közt azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna (a magyarok által többségben lakott két székelyföldi megye) román föld!", "Nagy-Románia újból a régi határok közé!", s a román nyelv "egyeduralmát" szorgalmazták.

A tüntetést figyelemmel kísérte Vitus Örs, a Jobbik erdélyi baráti körének elnöke, aki megerősítette, hogy tiltakozást akartak szervezni a Noua Dreapta felvonulása ellen. Azt tervezték, hogy az 1989-es romániai forradalom marosvásárhelyi magyar és román áldozatainak emlékművénél gyertyát gyújtanak, ami azt jelképezte volna, hogy a sovinizmus a kommunizmus egyik öröksége. Erről a szándékukról azonban letettek, miután a polgármesteri hivatal visszavonta a Noua Dreapta tüntetésére vonatkozó engedélyt.

Rovatok