Index Vakbarát Hírportál

Irán külföldi titkosügynököket vádol az atomtudósok elleni merénylettel

2010. december 2., csütörtök 20:48

Teherán szerint több külföldi titkosszolgálathoz is köze lehetett azoknak az embereknek, akiket az iráni atomtudósok elleni hétfői támadás ügyében vettek őrizetbe.

Irán az atomtudósai ellen elkövetett pokolgépes merényletek miatt őrizetbe vett több embert, akik a Moszad izraeli, a CIA amerikai, valamint az MI6 brit titkosszolgálatnak dolgoztak, mondta az iráni hírszerzési miniszter, Hejdar Moszlehi.

Szerinte a "fontos csoport" elfogása még több érintett kilétére deríthet fényt. Egyelőre nem tudni, pontosan hány embert fogtak el. Moszlehi szerint "a hírszerző ügynökségekkel együttműködő embereknek más terveik is voltak", de megállították őket.

Hétfőn két iráni atomtudós ellen követtek el pokolgépes merényletet Teheránban. A támadásban Madzsid Sahriari, a Sahid Behesti egyetem fizikaprofesszora, egyúttal az Iráni Nukleáris Társaság tagja meghalt. A másik tudós, Ferejdun Abbászi, aki a lézertechnikára szakosodott fizikaprofesszor ugyancsak a Sahid Behesti egyetemen, megsebesült, és mindkét férfi felesége is megsérült.

A két merényletet azonos módon követték el közel egy időben, de a város különböző pontjain. Mindkét tudós autóval tartott munkába, és a feleségek is velük utaztak, amikor mindkét helyszínen motorosok az autók szélvédőjére dobták a pokolgépeket.

A támadásokat senki sem vállalta magára, de Irán a Moszadnak és a CIA-nek tulajdonította azokat. Az iszlám köztársaság szerint ellenségei azt akarják elérni a merényletekkel, hogy kudarcba fulladjon az ország nukleáris programja. A teheráni kormány szerdán bejelentette, hogy megerősíti atomtudósainak védelmét.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán bűnrészességgel vádolta az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az egyik pokolgép áldozata Ferejdun Abbászi-Davani fizikaprofesszor volt, akit az ENSZ szankciói sújtanak, mivel állítólag nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatásban vesz részt.

Az elmúlt években még legalább két másik atomtudóst öltek meg az országban. Az iráni hatóságok szerint ezeket a gyilkosságokat nyugati hatalmak megbízásából követték el, hogy meghiúsítsák az atomprogramot.

Irán december 6-7-én nukleáris programjáról tárgyal Genfben Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselőjével. Az iszlám köztársaság több mint egy éve vett részt megbeszélésen a nagyhatalmakkal atomdossziéjáról. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott nukleáris programjának valódi célja atomfegyver megszerzése.

Rovatok