Index Vakbarát Hírportál

Magyar bürokratikus túlélőről írnak a Wikileaks-iratokban

2010. december 3., péntek 17:18

Az amerikaiak a Guardian szerint aggódtak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2009 vezetőváltásakor a nem sokkal korábban főigazgató-helyettesnek kinevezett magyar Cserveny Vilmos miatt, azonban a Wikileaks által kiszivárogtatott diplomáciai iratokban "tökéletes bürokrata túlélőnek" írták le, aki várhatóan az új főigazgató mögé áll majd.

A magyar Cserveny Vilmost is megemlítik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 2009-es vezetőváltásakor az Egyesült Államok bécsi nagykövetségéről küldött diplomáciai jelentésben, amelyet a Wikileaks szivárogtatott ki.

Az Egyesült Államok nagy várakozásokkal tekintett a NAÜ élén Mohamed el-Baradeit váltó Amano Jukija kinevezése elé, derül ki a Guardian szerint a Wikileaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai jelentésekből.

Az irat szerint el-Baradei lejáró mandátuma "az évtized lehetőségét jelentette, hogy felülemelkedjenek a bürokratikus tehetetlenségen, modernizálják az ügynökség tevékenységét". "Néhány kulcsfontosságú pozícióban időbe telhet a megújulás, mert néhány magasrangú NAÜ-tisztviselőt nemrég neveztek ki, hosszabbították meg a szerződésüket, vagy egyszerre mindkettő" - írják.

A Guardian szerint az amerikaiak aggódtak Cserveny Vilmos, az External Relations and Policy Coordination (EXPO) néven működő szervezeti egység vezetője miatt, akit a vezetőváltás előtt neveztek ki főigazgató helyettesnek és 2013-ig meghosszabbították a szerződését.

Ugyanakkor a jelentésben azt írják, hogy "miközben Cservenyt el-Baradei egyik támogatójának tartják, tudjuk róla, hogy tökéletes bürokratikus túlélő, aki várhatóan Amano mögé áll az új struktúrában" - áll Geoffrey R. Pyatt amerikai diplomata jelentésében.

A nagykövetség feladata megérteni Magyarországot

A budapesti ameriaki nagykövetség közleményt adott ki a Wikileaks-szivárogtatásokra reagálva. Ebben Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet többek között a következőket írja:

"Elítélem a Wikileaks tevékenységét, mellyel megpróbálja aláásni kapcsolatunkat Magyarországgal, illetve kapcsolatunkat a világ minden részén található szövetségeseinkkel és partnereinkkel."

"Az a feladatunk, hogy megértsük Magyarországot, az itt élő embereket, az ő nézeteiket, gondolataikat, meggyőződéseiket, aggodalmaikat, és ezeket az információkat megosszuk Washingtonban azokkal, akik gyakorlati politikai döntéseket hoznak.  Csak egymás megértésével és megismerésével kerülhetjük el a félreértéseket, és érhetjük el közös céljainkat."

Rovatok