Index Vakbarát Hírportál

Megbocsátottak a brutális afrikai diktátornak

2010. december 3., péntek 16:14 | aznap frissítve

A diktátor Napoleont utánozva költötte el az ország egyéves GDP-jét, most rehabilitálják.

Megbocsátott egykori diktátorának a Közép-Afrikai Köztársaság. Bokasszát annak ellenére rehabilitálták, hogy a közelmúlt történelmének egyik legveszélyesebb türannoszaként tartották számon. Bokassza 1979-ig vezette a világ egyik legszegényebb országát.

A diktátor Napoleon koronázásához hasonló beiktatási ceremóniát rendezetett magának, amely az ország egy évi GDP-jét emésztette fel. Uralkodása alatt 62 gyermeke született. Az uralkodót vádolták emberevéssel, és hogy ellenlábasait vadállatokkal etette fel.

Az 1996-ban elhunyt Bokasszát a héten rehabilitálta a Közép-Afrikai Köztársaság jelenlegi elnöke, Francois Bozizé. Az elnök megemlékezett elődje humánumáról ls visszadata számára jogait. “A nemzet fiát nagy építőként kellene számon tartanunk. De amit ő épített, azt mi leromboltuk” - idézte az elnök szavait a BBC.

A szakértőket meglepte az elnök lépése. “Az országban többször elhalasztották a választásokat. Talán arról van szó, hogy Bozizénak szüksége van az egykori diktátor gyermekeinek támogatására. De ez csak találgatás” - mondta Richard Dowden, a Royal African Socitey szakértője a BBC-nek.

Bokassza uralkodását 1979-ben döntötték meg. Halálra ítélték, amely büntetést később börtönre enyhítették. 1993-ban szabadult és 1996-ban, 75 éves korában halt meg. Az afrikai ország lépését az egykori szovjet tagállamok Sztálin iránti nosztalgiájához hasonlította a brit lap.

Rovatok