Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztották a Wikileaks számláját

2010. december 4., szombat 11:54 | aznap frissítve

A PayPal letiltotta a Wikileaksnek szánt adományokat, miközben a Fehér Ház a szövetségi alkalmazottakat tiltotta el a kiszivárogtató oldaltól.

Szombaton már nem lehetett a PayPal internetes pénzutalón keresztül adományokat adni a Wikileaksnek. Az amerikai cég a felhasználási irányelveinek megsértése miatt szüntette be együttműködését az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtató oldallal.

A PayPal egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy befagyasztották a WikiLeaks számláját, így nem lehet a cég szolgáltatását használva adományokat adni az oldalnak. Az eBay internetes aukciósház tulajdonában lévő PayPal közlése szerint a felhasználási irányelvek megsértése miatt döntöttek a számla befagyasztásáról. Közlésük szerint "pénzutaló szolgáltatásunkat nem lehet illegális cselekedet bátorítására, támogatására vagy elősegítésére használni".

A WikiLeaks egy hete kezdett el nyilvánosságra hozni több mint kétszázezer amerikai diplomáciai üzenetet. Azóta az Amazon leállította a szervezet számára biztosított szervereket, majd az EveryDNS nevű doménszolgáltató pedig állította le a wikileaks.org működését. A weboldalt több hackertámadás is érte az elmúlt napokban. Az oldalt jelenleg egy svájci doménnév alatt lehet elérni.

A Fehér Ház eltiltja dolgozóit a Wikileakstől

Eltiltotta az összes szövetségi alkalmazottat Wikileaks honlajától az amerikai kormány. A Fehér Ház helyi idő szerint pénteken valamennyi minisztériumot, illetve szövetségi hatóságot utasította, hogy akadályozza meg az internetes hozzáférést az elmúlt napokban több tízezer bizalmas, illetve titkos amerikai külügyi dokumentum kiszivárogtatásával hatalmas nemzetközi diplomáciai botrányt kavart portál honlapjához.

A külügyminisztérium dokumentumainak nyilvánosságra hozása károkat okozott az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, kommentálta a döntést a Fehér Ház egyik illetékese.

Az elrendelt zárlat az amerikai kongresszus tekintélyes könyvtárára is vonatkozik. A könyvtár kommunikációs igazgatója nyilatkozatában visszautasította, hogy ezzel cenzúrát vezetnének be. A többi szövetségi intézményhez hasonlóan a könyvtár is köteles a kormánydokumentumok védelmére, írták.

Rovatok