Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek előrehozott választásért Macedóniában

2010. december 5., vasárnap 19:47

Több tízezer, a macedóniai ellenzékkel szimpatizáló ember tüntetett vasárnap Szkopjéban előrehozott választást követelve, és erőteljesen bírálva a kormányt azért, mert szerintük veszélyezteti az ország csatlakozását az EU-hoz és a NATO-hoz.

A legfőbb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt által szervezett békés felvonulás a legnagyobb tiltakozó megmozdulás volt azóta, hogy Nikola Gruevski miniszterelnök 2006-ban hatalomra került.

A kabinetet az ellenzék és a nemzetközi közösség is bírálja, mert nem képes megoldani az ország neve miatt Görögországgal 17 éve tartó vitát, amely miatt Athén hallani se akar a nyugat-balkáni ország EU-tagságáról. Gruevski kormányát azért is bírálja az ellenzék, mert nem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy Macedónia közelebb kerüljön az EU-tagsághoz, és gazdasága kilábaljon a válságból.

Viselkedjenek felelősségteljesen, fogadják el kinyújtott kezünket, használják ki ezt a lehetőséget és ne engedjék, hogy az emberek dühe és felháborodása elárassza az utcákat! Legyenek választások! - fordult a tüntetésen a hatalmon lévőkhöz Branko Crvenkovski, a macedón szociáldemokraták vezetője. Azt is hangoztatta Crvenkovski, hogy a gazdaság beteg. Nincsenek beruházások és minden harmadik család a túlélésért küzd. Nem működik a közegészségügy rendszere és az oktatási rendszert is tönkretették.

Az ellenzék már benyújtott egy előrehozott választásra vonatkozó javaslatot a parlamentnek, de azt a törvényhozás 120 helyéből 81-et birtokló kormánykoalíció képviselői elutasították. Macedóniában 2012-ben esedékes a következő parlamenti választás.

Rovatok