Index Vakbarát Hírportál

Wikileaks: Jemen magára vállalta a szélsőségesekre mért titkos légicsapásokat

2010. december 5., vasárnap 22:06

A jemeni szélsőségesekre titokban mért amerikai csapásokért a felelősséget a polgárháború sújtotta arab ország elnöke vállalta magára - jelentette a hétvégén a WikiLeaks kiszivárogtatásaira hivatkozva az amerikai CBS televízió.

Ali Abdullah Száleh elnök ragaszkodott hozzá, hogy a jemeni légierőnek tulajdoníthassa az al-Kaida szélsőségesei ellen intézett amerikai bombázásokat. A jemeni államfő ugyanakkor az országban tapasztalható erős Amerika-ellenesség miatt visszautasította Washingtonnak azt az ajánlatát, hogy harcoló alakulatokat küldjön az országba.

Az Egyesült Államok harci és pilóta nélküli repülőgépeinek tevékenysége az utóbbi hónapok során egyre intenzívebbé vált Jemenben, amelynek egyes területei az al-Kaida bázisául szolgálnak. Száleh elnök 2009 decemberében két amerikai légicsapásért vállalta magára a felelősséget.

"Továbbra is azt mondjuk majd, hogy ezek a mi bombáink voltak, nem pedig az önökéi" – mondta a jemeni államfő a december 24-én végrehajtott, második amerikai légicsapás után David Petraeus tábornoknak, aki akkor még a Közel-Kelettől a dél-ázsiai térségig illetékes amerikai központi parancsnokság élén állt.

Stephen Seche szanaai amerikai nagykövet december 21-én kelt táviratában azt írta: "Jemen ragaszkodik hozzá, hogy fenntartsa a status quót abban a tekintetben, hogy továbbra is tagadja az amerikai szerepvállalást". Seche szerint Száleh azt akarta, hogy a műveletek mindaddig folytatódjanak, amíg "a kórt" nem sikerül teljesen felszámolni.

Szálehet egyébként az amerikai sürgönyök tétovázó, szeszélyes és fura vezetőként írják le, aki egyes megbeszéléséken kevély és visszautasító, másokon pedig békülékeny és szimpatikus volt. Az al-Kaidának az Arab-félszigeten tevékenykedő szárnya több támadást szervezett nyugati célpontok ellen, egyebek között októberben pokolgépekké átalakított légi csomagokkal kísérelt meg támadást.

Kuvaiti tranzit

A WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok között szerepel egyébként Hillary Clinton külügyminiszternek az a távirata is, amelyben sürgette, hogy az amerikai diplomaták tegyenek meg mindet annak érdekében, hogy véget vessenek az afganisztáni tálibok és a pakisztáni Laskar-e-Taiba (LeT) terrorszervezet szaúdi magánszemélyek által történő támogatásának.

A távirat leszögezi, hogy miközben a szaúdi vezetés keményen fellép az országon belüli terrorfenyegetéssel és az al-Kaidával szemben, továbbra is a sivatagi királyságban találhatók az egyéb szunnita iszlamista terrorszervezetek legjelentősebb adományozói. A Clinton által jegyzett feljegyzés szerint a terroristák jelentős támogatást kapnak Katarból, az Egyesült Arab Emírségekből és Kuvaitból is. Utóbbi országot az amerikaiak a szélsőségesek jelentős tranzitállomásának tekintik.

Egy másik feljegyzés szerint az Egyesült Államok a 2008-as mumbai terrortámadás előtt terrorszervezetnek kívánta minősíttetni a Dzsmamaat-ud-Davahot, a mészárlásért felelős LeT fedőszervezetét, amely Szaúd-Arábiában gyűjtött és gyűjt adományokat. A kísérletet azonban Pakisztán kérésére Kína meghiúsította.

Rovatok