Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztották a Wikileaks svájci számláját

2010. december 6., hétfő 17:29 | aznap frissítve

A Paypal után egy svájci bank is befagyasztotta Julian Assange bankszámláját. A svájci posta leányvállalata arra hivatkozik, hogy a Wikileaks alapítója hazudott a számlanyitáskor, mert azt állította, hogy Svájcban él. Már csak egy izlandi és egy német számlája maradt a menekülő Assange-nak.

A svájci posta banki leányvállalata, a Postfinance hétfőn befagyasztotta Julian Assange, a Wikileaks alapítójának bankszámláját.

A pénzintézet azzal indokolta döntését, hogy a titkos amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató portál alapítója hamis adatokat közölt lakhelyéről számlája megnyitásakor.

Assange azt jelezte, hogy lakhelye Genfben van. Az adatok ellenőrzésekor azonban kiderült, hogy ez nem igaz - közölte a Postfinance.

Mivel Assange nem tudja bizonyítani, hogy Svájcban lakhelye van, nem felel meg annak a feltételnek, hogy számlát tartson fenn a pénzintézménynél.

A Postfinance már vasárnap jelezte, hogy megvizsgálja a WikiLeaks-alapító által adott lakcímet, mert kétségek merültek fel annak valódiságával kapcsolatban.

Assange képviselői útján azzal védekezett, hogy amikor a számlát nyitotta, akkor azt fontolgatta, hogy esetleg Svácjban telepedik le.

A svájci bankszámla a Wikileaks honlapján is szerepelt, mint a Julian Assange védelmére szerveződőtt alapítvány számlaszáma. A honlapon még két másik számlaszámot adnak meg, az egyiket egy német, a másikat egy izlandi bankban nyitották. A bankszámlákra azért van nagy szüksége a Wikileaks üzemeltetőinek, mert a múlt héten a Paypal online fizetési rendszer bezárta Assange számláját.

Illegális tevékenység támogatása

Szombaton már nem lehetett a PayPal internetes pénzutalón keresztül adományokat adni a Wikileaksnek. Az amerikai cég a felhasználási irányelveinek megsértése miatt szüntette be együttműködését az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtató oldallal.

A PayPal egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy befagyasztották a WikiLeaks számláját, így nem lehet a cég szolgáltatását használva adományokat adni az oldalnak. Az eBay internetes aukciósház tulajdonában lévő PayPal közlése szerint a felhasználási irányelvek megsértése miatt döntöttek a számla befagyasztásáról. Közlésük szerint "pénzutaló szolgáltatásunkat nem lehet illegális cselekedet bátorítására, támogatására vagy elősegítésére használni".

Rovatok