Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Julian Assange-t

2010. december 7., kedd 11:38 | aznap frissítve

A Wikileaks alapító vezetőjét nemi erőszakkal és szexuális zaklatással gyanúsítják, maga jelentkezett Londonban.

A londoni rendőrség (Metropolitan Police) magyar idő szerint délelőtt fél 11-kor őrizetbe vette Julian Assange-t, a titkos és bizalmas iratok százezreit kiszivárogtató Wikileaks portál alapítóját és vezetőjét. Assange ellen a svéd rendőrség adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, miután két nő feljelentette, hogy erőszakoskodott velük.

A feljelentés egy jogellenes kényszerítésről, kétrendbeli szexuális molesztálásról és egy nő megerőszakolásáról szól, a cselekményeket  Assange 2010 augusztusában követett el. Állítólag arról van szó, hogy az aktusokba magukba a partnerek beleegyeztek ugyan, de abba nem, hogy azok részben óvszer nélkül történjenek.

Assange a kezdettől tagadta a vádat, és az ellene folyó politikai alapú lejáratókampány részének tekinti a nemi erőszakról szóló állításokat. A svéd rendőrség már korábban kiadott egy körözést, annak azonban formai hibák miatt nem lehetett érvényt szerezni Angliában, ahol Assange bújkált.

A Wikileaks egyik szóvivője, Kristinn Hrafnsson a Reutersnek kijelentette, hogy Assange letartóztatását a sajtószabadság elleni támadásnak tekinti, ami azonban nem akadályozhatja meg a titkos akták nyilvánosságra hozását. "A Wikileaks tovább működik. Történjen Julian Assange-zsal bármi, az nem változtat a publikálásokkal kapcsolatos terveinken." Hrafnnson elmondta: a Wikileaks-t egy londoni és egyéb, titkos helyszínekről működtetik.

Assange és a brit rendőrség találkozóját Assange ügyvédje, Mark Stephens szervezte. Stephens hétfőn közölte: a Scotland Yardról felhívták, és értesítették arról, hogy megkapták a Svédország által kiadott új nemzetközi elfogató parancsot és a kiadatási kérelmet.

A brit rendőrség nem vádolja semmivel, csak szeretné kihallgatni Assange-t – nyilatkozta korábban az ügyvéd a BBC-nek. Ha a kerületi ügyész úgy ítéli, hogy az ügy a bizonyítékok alapján könnyen eldönthető, és az elfogatóparancs megfelel a formai elvárásoknak, Assange-t kiadhatják Svédországnak.

Ez a folyamat azonban hónapokig eltarthat. A bíróság a kora délután órákban dönt az óvadékról. Ekkor tűzik ki a meghallgatást is, bár várhatóan nem a közeli hetekre.

Az uniós gyorsított kiadatási rendszer alapja az, hogy az igazságszolgáltatás minden országban azonos jogelveken és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul. Ha az elfogatóparancs érvényes, kevés lehetőség van a kiadatás megakadályozására – írja a BBC.

Assange-t még ma a londoni Westminster City városi bírósága elé állítják. A Wikileaks vezetője szeretné elérni, hogy óvadék ellenében azonnal helyezzék szabadlábra. Állítólag az utóbbi napokban 100-200 ezer font közötti összeget gyűjtött össze barátaitól és híveitől, hogy ki tudja fizetni az óvadékot.

"Julian Assange jó ideje próbálja tisztázni magát és a nevét" – idézi a BBC Stephens-t, aki szerint most végre eljön a tisztánlátás, az igazság és a jogállamiság ideje. MInt mondta, Assange megpróbálta felvenni a kapcsolatot a svéd ügyészekkel, hogy megtudja, pontosan mivel vádolják, de nem járt sikerrel.

Rovatok