Index Vakbarát Hírportál

Már csak Papp István van szudáni fogságban

2010. december 8., szerda 20:58 | aznap frissítve

Szerdán kiszabadult a szudáni emberrablók fogságából három lett állampolgár, és ezzel a hírügynökségek tudomása szerint már csak egyetlen külföldi, Papp István magyar ENSZ-alkalmazott van a túszszedők kezén.

A három lett helikopterpilóta egy, az ENSZ Élelmezési Világprogramjával (PAM) szerződéses kapcsolatban álló légitársaságnál vállalt munkát. November 4-én hurcolták el őket Nyalából, a polgárháború sújtotta Dél-Dárfúr tartomány fővárosából.

A PAM szóvivője közölte, hogy a lettek jól vannak a több mint egy hónapig tartó fogság után. Kiszabadulásukat a biztonsági szolgálatok akciójának köszönhetik, egészítette ki ezt a tartomány kormányzóhelyettese. A helyzetet közelről ismerő források szerint a három férfit arabok lakta terültre hurcolták a banditák.

A régiót emberrablások hulláma árasztotta el azután, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen emberiességi és háborús bűncselekmények vádjával.

Azóta harminc ember, köztük a segélyszervezetek és a békefenntartó misszió huszonhat külföldi munkatársa esett fogságába, de Papp István kivételével már mind kiszabadultak. Ő a gyerekkatonák leszerelésében segédkezett, amikor október 7-én fegyveresek elhurcolták.

Nem adták fel

A Miniszterelnökség kedden közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ továbbra is erejét megfeszítve dolgozik a magyar túsz mielőbbi kiszabadulása érdekében. Amint lesz új információ az ügyben, azonnal nyilvánosságra hozzák.

Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak, de munkája alatt bejárta szinte egész Afrikát, nagyon jól ismerte a kontinens társadalmi viszonyait, olvasható az augusztus elején vele készült interjúban a honvedelem.hu-n.

Alapvetően megfigyelői, békefenntartói feladatokat látott el, de a békefenntartók kiképzésével is foglalkozott. "Nekem nincs két egyforma napom, és amikor reggel kimegyek a sivatagba nem tudhatom, hogy legközelebb hazamegyek, vagy úgy visznek vissza... Ezzel együtt lehet élni, de megszokni nem lehetséges" - mondta akkor munkájáról.

Rovatok