Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a horvát exkormányfő mentelmi jogát

2010. december 9., csütörtök 18:45

A horvát parlament csütörtöki döntése után az ügyészség már őrizetbe veheti a korrupciós ügyekkel vádolt volt miniszterelnököt, Ivo Sanadert. Sanader elutazott Horvátországból, egyelőre nem tudni, hol tartózkodik.

A horvát parlament csütörtökön felfüggesztette Ivo Sanader volt miniszterelnök mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel az ügyészségnek, hogy őrizetbe vegye a korrupciós ügyekkel vádolt politikust. Az egyhangú döntés meghozásakor a horvát országgyűlés mind a 104 tagja jelen volt.

Ivo Sanader 2004 és 2009 között volt kormányfő. A parlamenti döntés előtt Szlovéniába utazott, és egyelőre nem tudni, hol tartózkodik. A szlovén rádió nem hivatalos forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Sanader jegyet váltott egy Ljubljanából induló londoni repülőjáratra. A volt politikus a Vecernji List című horvát lapnak azt mondta, hogy utazása előre be volt tervezve, és ha az ügyészség hazahívja, engedelmeskedni fog a felszólításnak.

A helyi médiában megjelent hírek szerint Ivo Sanader a kilencvenes években Ausztriában dolgozva osztrák állampolgárságot szerzett, és ez megnehezítheti kiadatását, amennyiben esetleg mégsem akar hazatérni.

Rovatok