Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában kapták el a volt horvát kormányfőt

2010. december 10., péntek 18:05

Az osztrák hatóságok őrizetbe vették pénteken Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Horvátország - közölte az osztrák rendőrség. A politikus ügyében a Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Iroda vizsgálódik, megvonták tőle parlamenti képviselői mentelmi jogát is.

Ivo Sanader csütörtökön hagyta el Zágrábot néhány órával azelőtt, hogy a parlament az ügyészség kérésére megvonta volna mentelmi jogát. Sanadert korrupciós vádak miatt keresi a rendőrség, de a hírek szerint több, miniszterelnöksége alatt elkövetett bűncselekmény miatt is felelnie kell majd a horvát bíróságok előtt.

A horvát rendőrség péntek reggel nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Sanader ellen. Az osztrák rendőrség közlése szerint Sanadert az Ausztria nyugati részén található Salzburg közelében vették őrizetbe, a horvát elfogatóparancs alapján.

Ivo Sanader 2003-tól 2009-ig volt Horvátország kormányfője. Hivatali ideje alatt a horvát média sorozatosan kapcsolatba hozta korrupciós ügyekkel. A politikust idén januárban kizárták pártjából, a Horvát Demokrata Unióból (HDZ), miután bírálta utódját, Jadranka Kosort. Sanader októberben független képviselőként visszatért a parlamentbe.

Sanader 2003-tól 2007-ig működő kormányának védelmi miniszterét, Berislav Roncevicet hétfőn egy bíróság 5 év börtönre ítélte egy vesztegetési ügyben. Azóta, hogy Ivo Sanader lemondott a miniszterelnöki tisztségéről a horvát hatóságok tucatnyi állami tisztségviselőt és bankmenedzsert vettek őrizetbe korrupciós vádak miatt - az esetek többségében azonban még nem hirdettek ítéletet.

Rovatok