Index Vakbarát Hírportál

Bangladesi koleratörzs pusztíthat Haitin

2010. december 10., péntek 06:43 | aznap frissítve

Haitin újra ellenőrzik a november végi elnökválasztási fordulóban az élen végzett három jelölt szavazatait, jelentette a választási tanács. Közben amerikai tudósok cáfolták, hogy a kolerajárvány Nepálból érkezett volna.

Az első fordulóban az előzetes eredmények szerint az ellenzéki Mirlande Manigat a szavazatok 31,37 százalékával végzett az első helyen, míg Jude Célestin, a leköszönő államfő, René Préval pártfogoltja 22,48 százalékkal a második helyen futott be.

A harmadik helyezett, a népszerű énekes Michel Martelly azonban alig valamivel maradt le Célestintől (a szavazatok 21,84 százalékát kapta), s Martelly hívei az elmúlt két napban számos utcai tüntetést tartottak, csalással vádolva a hatóságokat. A csütörtöki összecsapásokban legalább egy ember életét vesztette. A szabályok szerint egyébként az első két helyezett jut be az elnökválasztás második fordulójába.

Mégsem Nepálból hurcolták be?

Eközben egy amerikai tudóscsoport közölte: a részletes genetikai tesztek alapján Ázsia déli részéről érkezett Haitiba az a koleratörzs, amely időközben már több mint kétezer embert ölt meg a karibi országban. A tudósok szerint a Haitin pusztító kolera leginkább a Bangladesben azonosított törzshöz hasonlít.

Egy korábbi, francia jelentés állítólag azt állítja, hogy az október derekán Haitin megjelent kolerajárvány a karibi ország középső részén állomásozó nepáli ENSZ-békefenntartók táborában ütötte fel a fejét, majd onnan terjedt el. Ezt a nepáli ENSZ-katonák határozottan cáfolják.

Rovatok