Index Vakbarát Hírportál

Szabó Tímea kegyelmet kért a temerini fiúknak

2010. december 10., péntek 14:50

A parlament kisebbségi bizottságának LMP-s alelnöke, Szabó Tímea pénteken - az emberi jogok világnapján - nyílt levélben kért kegyelmet Boris Tadic szerb elnöktől a "temerini fiúknak".

Szabó Tímea pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: azt kérte Boris Tadic szerb elnöktől, hogy a méltánytalanul és aránytalanul hosszú börtönbüntetést töltő öt magyar fiú esetében a szerb elnök vegye figyelembe az emberi jogi aktivisták véleményét, és adjon nekik kegyelmet.  Az öt magyar fiatalember 2004 óta tölti büntetését szándékos emberölés kísérlete miatt.

A képviselő a nyílt levélben emlékeztetett arra, hogy Biljana Plavsicot is csak 11 évnyi börtönbüntetésre ítélték háborús és az emberiség ellen elkövetett bűneiért, míg a gyilkossági kísérlettel vádolt öt fiú összesen 61 év börtönbüntetést kapott, egyikük 15 évet.

Különböző pszichés állapot

Szabó Tímea aránytalannak nevezte a büntetést. Kijelentette: bizonyos abban, hogy Tadic elnök, aki korábban diáklázadóként maga is kiállt az emberi jogok mellett, ma is elkötelezett ezek iránt. A magyar politikus egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szerb-magyar kapcsolatokat évek óta beárnyékoló ügy hamarosan lezárul, és a temerini fiúkat szabadon bocsátják.

Kitért arra is, hogy október 15-én meglátogatta őket a Sremska Mitrovica-i börtönben, és miután kiderült, hogy a különböző pszichés állapotban lévő fiúk minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget kimerítettek, a parlamentben napirend előtti felszólalásában arra kérte a magyar kormányt és a köztársasági elnököt, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tavaly áprilisban írt kegyelmi kérvényt Boris Tadic méltányosan bírálja el. Hozzátette, nem tudják, hogy a kérvény eljutott-e a szerb köztársaság elnökéhez, és arról sincs hivatalos információjuk, hogy milyen párbeszédet folytatott a magyar fél az ügyben.

A temerini fiúk

Az öt újvidéki magyar fiatal a vád szerint június végén különös kegyetlenséggel félholtra vert Temerinben egy szerb férfit. A 37 éves áldozatra, Zoran Petrovicra június 26-án hajnalban találtak rá Temerin piacterén. Anyaszült meztelen volt, fejére zsákot húztak, levizelték, végbelébe botot szúrtak. Eltört az állkapcsa, az arccsontja, a halántéka, zúzódások voltak a tarkóján. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett, megrepedt a vastagbele és a húgyhólyagja, ezért az újvidéki kórházban kétszer is megműtötték.

A brutális bűntény éppen akkor történt, amikor a szerb közvélemény egyre többet kezdett foglalkozni a vajdasági magyarellenes incidensekkel, pontosabban azzal, hogy Budapest jóvoltából nemzetközi szervezetek elé kerülhet "egy nem létező probléma". A temerini bűntény tiltakozóhullámot váltott ki Szerbiában, pártok és civil szervezetek hallatták hangjukat, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa a tartományi parlament emelvényéről ítélte el a bűntényt.

Rovatok