Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi túlélte a bizalmi szavazást

2010. december 14., kedd 14:07 | aznap frissítve

Eddigi legveszélyesebb bizalmi szavazásán van túl Silvio Berlusconi, aki csupán három szavazattal nyert a képviselőházban. Az olasz miniszterelnökre így is nehéz hetek várnak, korábbi szövetséges elvesztésével új partnereket kell találnia, különben nem tudja átverni a reformjait, és nehezen kerülheti el az újabb bizalmatlansági indítványt.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a parlament mindkét házában túlélte a bizalmi szavazást, így nem bukott meg az eddigi legnagyobb kihívásával szembenéző kabinet.

Miközben a képviselők a parlamentben egymást lökdösve vitatkoztak, és szavaztak, a római utcákon a kormány egyetemi reformjai ellen tüntető diákok összecsaptak a rendőrökkel. A kezdetben békés megmozduláson a szervezők szerint százezren vettek részt, és arra vártak, hogy megünnepelhessék Berlusconi bukását.

A szavazás eredménye hallatán maszkot viselő fiatalok a Szenátus bejáratánál felsorakozott rendőröket festékpatronokkal, petárdákkal és könnygázbombákkal hajigálták meg, jelentette az MTI. A tiltakozás később az évek óta legsúlyosabb zavargássá fajult: gépkocsikat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, széttörték az utcabútorokat. A városközpontban, a Via del Corsón "csata" alakult ki, vérző arcokkal, füsttel és könnygázzal. A Spanyol lépcső fölötti Pincio dombon is szemetes kukák égtek, s a tűzoltóságot megakadályozták az oltásban. A televíziók közvetítése szerint a fiatalok kisebb csoportjai kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik könnygázzal és gumibottal válaszoltak. Mintegy negyven tüntető megsebesült, közülük 22-t vittek kórházba. Ignazio La Russa védelmi miniszter ötven sérült rendőrről beszélt.

A 630 fős alsóházban nagyon szorosabban alakult a szavazás, mivel ott Berlusconi Szabadság Népe pártjának és a vele szövetséges Umberto Bossi Északi Ligájának együtt csak 296 képviselője van. Végül az átszavazó képviselőknek és a tartózkodóknak köszönhetően három szavazattal sikerült nyernie. Többen rögtön szavazatvásárlással vádolták meg Berlusconit.

A felsőházában a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel, 162-135 arányban szavaztak arra, hogy a Berlusconi vezette kormány a helyén maradjon.

Berlusconi szeptember végén már túlélt egy bizalmi szavazást, akkor azonban még megkapta a kormánykoalícióból kihátráló Gianfranco Fini házelnök újonnan alakított pártjának szavazatait is, a korábbi szövetséges azonban a keddi szavazás előtt Berlusconi elleni szavazásra kérte 35 képviselőjét.

A mostani bizalmi szavazást éppen azért kellett kiírni, mert Fini csak november közepéig támogatta félig kívülről a Berlusconi Szabadság Népét és Umberto Bossi Északi Ligáját tömörítő koalíciót, november 15-én visszavonta államtitkárait és minisztereit a kabinetből. Fini pártja mellett a kormányon kívüli, szintén jobbközép UDC nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt.

A bukás akár a 74 éves Berlusconi politikai pályájának végét is jelenthette volna, ugyanis le kellett volna mondania Giorgio Napolitano államfőnél. A köztársasági elnök előrehozott választásokat is kiírhatott volna, vagy mást is felkérhetett volna a kormányalakításra.

Berlusconi ugyanakkor a szűken megnyert bizalmi szavazás mellett sincs könnyű helyzetben, hiszen Finiék kiválásával a kormánykoalíció elvesztette többségét az alsóházban. Berlusconinak így támogatókat kell megnyernie új programjához, különben a mostanihoz hasonlóan minden egyes szavazásnál átszavazásokra lenne szüksége, a nagyobb reformokat pedig nehéz lesz elfogadtatnia.

Fini és Pierferdinando Casini UDC-je korábban is elzárkózott attól, hogy támogasson egy Berlusconi vezette kabinetet. A két politikus a miniszterelnök lemondása esetén azonban kilátásba helyezte, hogy Berlusconi pártjának egy másik vezetőjével álljon fel új kormány. Vagyis Berlusconinak a bizalmi szavazások megnyerése mellett is lehetősége lenne a lemondásra, amely elegáns gesztus lenne, ugyanakkor nem valószínű, hogy emellett dönt.

Berlusconi röviddel a szavazás után tárgyalt Casinivel, ha mégis sikerül rávennie az UDC-t, hogy belépjen a koalícióba, akkor új kormányt alakíthatnak.

Még a legfelsőbb bíróság is nehéz helyzetbe hozhatja a kormányfőt, hiszen kedden döntenek Berlusconi törvényéről, amely megengedi, hogy a kormányfő hivatali ideje alatt mentesüljön a bírósági eljárások alól.

Rovatok