Index Vakbarát Hírportál

Nem bírta a feszültséget a dél-koreai hadvezér

2010. december 14., kedd 06:18

Ri Mjongbak dél-koreai államfő kedden elfogadta a tisztázatlan ingatlanügyek miatt a bírálatok középpontjába került Hvang Kjuidon tábornoknak, a hadsereg főparancsnokának a lemondását - jelentették be kedden hivatalosan Szöulban.

A dél-koreai hadsereg első számú katonája a nap folyamán ajánlotta fel a lemondását, egyes értékelések szerint abban nemcsak az ingatlanügyek, hanem az Észak és Dél között az utóbbi hetekben kiéleződött feszültség, és annak katonai vonatkozásai is közrejátszhattak.

Hvang csak ez év júniusában került magas posztjára.  A dél-koreai sajtó a közelmúltban szellőztette meg, hogy komoly anyagi előnye származhatott ingatlanberuházásokból, amelyeket az építési korlátozások enyhítésére vonatkozó bizalmas értesülései alapján valósított meg.

Kilátásba helyezte lemondását a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke is, de Kim Kvandzsin védelmi miniszter meggyőzte a maradásról Han Minku tábornokot. A bizottság szóvivője viszont cáfolta a Han lemondási szándékáról keringő híreket. Han tábornokot számos dél-koreai politikus bírálta, mert állításuk szerint nem adott megfelelő választ a dél-koreai szigeteket ért északi tüzérségi támadásra novemberben.

Rovatok