Index Vakbarát Hírportál

Több mint 2300 halottja van a haiti kolerajárványnak

2010. december 14., kedd 09:42

Nem fékeződik a halálos kolerajárvány a földrengés sújtotta Haitin. Az elmúlt napokban 130-an haltak bele a betegségbe.

Haitin a kolerajárvány halálos áldozatainak a száma már meghaladja a 2300-at, a fertőzöttek száma pedig 105 ezerre tehető - közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca hétfő esti közlése szerint az elmúlt napokban 130-an haltak bele a betegségbe. A járvány kitörése óta 178 ember halt meg a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben, vidéken 748-an estek áldozatul a fertőzésnek. Eddig mintegy 51 ezer ember került kórházba a járvány miatt, és közel 49 ezer szorult járóbeteg-kezelésre. A kór terjedése egyelőre nem mutatja az enyhülés jeleit

Az adatok szerint a kolera a délen található Grand Anse környékén a legpusztítóbb: itt 391 megbetegedésből 129 végződött halállal. A járvány legutóbb a délkeleti Nippes tartományban jelent meg, onnan eddig 13 halálesetet jelentettek.

Továbbra sem tudni biztosan, hogy az október derekán megjelent kolerajárvány miként kezdődött az országban. Egy francia járványügyi szakember azonban a múlt héten megerősítette a helybéliek gyanúját, hogy a kór a karibi ország középső részén állomásozó nepáli ENSZ-békefenntartók táborában ütötte fel a fejét, majd emberi ürülékkel a folyóba kerülve terjedt el.

Rovatok