Index Vakbarát Hírportál

Jogi lépésekkel fenyegeti az Európa Tanácsot Koszovó

2010. december 15., szerda 10:45

Jogi lépésekkel fenyegette meg Koszovó az Európa Tanácsot (ET), ha az elfogadja azt a jelentést, amely szerint Hashim Thaci, a hétvégén újraválasztott miniszterelnök egykor maffiavezér volt az akkor még Szerbiához tartozó tartományban. A jelentéstervezetben kábítószer-csempészettel, szervkereskedelemmel és gyilkossággal is kapcsolatba hozták Thacit.

Az ET csütörtökön tárgyalja a jelentést, amely szerint Thaci a Drenica csoport nevű maffia vezetője volt a kilencvenes évek végén. A vizsgálatot vezető Dick Marty svájci ügyész állításai szerint a csoport és a belőle kinövő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) szerb foglyokat gyilkolt meg, majd értékesítette szerveiket. "A szerveket egy észak-albániai klinikán távolították el, majd a feketepiacon értékesítve tengerentúli magánklinikákra szállították" - áll a dokumentumban.

A jelentés többször is megnevezi a hétvégi választásokon győztes Hashim Thaci kormányfőt. Thaci pártja koholmánynak nevezte az állításokat, egyben bejelentették, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket az Európa Tanács ellen, ha elfogadják a jelentést.

Rovatok