Index Vakbarát Hírportál

Bizalmatlansági indítvány a cseh kormány ellen

2010. december 16., csütörtök 16:52

A környezetvédelmi miniszter benyújtja lemondását a nyilvánosságra került korrupciógyanús ügy miatt, az ellenzék szerint azonban az ő távozása nem elég. A bizalmatlansági indítványról jövő kedden szavaz a cseh parlament alsóháza. Romániában is bizalmi szavazást kért az ellenzék a kormány ellen.

A jobbközép cseh kormány lemondását követeli egy korrupciógyanús ügy miatt az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD).  A képviselőházi szociáldemokrata frakció csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelyről kedden szavaz a parlamenti alsóház.

A botrány egyik főszereplője, Pavel Drobil környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy benyújtja lemondását és távozik tisztségéből. Azt állítja: személyesen nem követett el semmit, de elismeri, hogy rosszul választotta meg néhány munkatársát, és ezért viselnie kell a felelősséget. Az augusztusban alakult új cseh kormányban ez lesz az első személyi változás.

Az ellenzéket elsősorban az háborította fel, hogy Petr Necas miniszterelnök nem lépett, holott állítólag már hetek óta tudott egy a reális árnál sokkal drágább állami megrendelésről, amelynek folyományaként, legalábbis egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint, tízmilliók folytak be a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kasszájába és a hozzá közel álló emberek zsebébe.

"Az sem zárható ki, hogy a miniszterelnök tudtával történtek a tranzakciók" - mondta Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke. Sobotka szerint Drobil távozása nem elegendő, a botrányos eset miatt az egész kormánynak távoznia kellene tisztségéből. Szerinte megalapozott a gyanú, hogy a környezetvédelmi alapból milliók folyhattak át a polgári demokraták párkasszájába.

A titkos felvételeket nyilvánosságra hozó Mladá Fronta Dnes című napilap szerint a korrupciógyanús ügy valóban az állami környezetvédelmi alapnál történt, és a prágai szennyvíztisztító telep tervezett korszerűsítésével van összefüggésben. A több milliárd korona értékű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák. Az ODS-hez közeli emberek állítólag úgy próbálták intézni az állami megrendeléseket, hogy azokból tízmilliók kerüljenek át a párthoz.

A csúszópénzajánlatokat, amelyeket Libor Michálek, az alap igazgatója kapott, maga Michálek vette fel magnóra, és ügynökök bevetését kérte a kormánytól, hogy további bizonyítékokat szerezzenek és felderítsék a hátteret. Necas azt állítja, hogy amint tudomást szerzett az ügyről, felhívta a környezetvédelmi minisztert, és azt kérte tőle, hogy küldje Micháleket a rendőrségre.

A koalíciós partner, a Közügyek vezetése felszólította a miniszterelnököt, hogy brüsszeli tárgyalásai befejeztével haladéktalanul térjen vissza Csehországba, és hívja össze a koalíciós tanácsot. Necas az Európai Unió kormányfői csúcsértekezletén vesz részt Brüsszelben.

A 200 tagú képviselőházban bizalmi szavazáskor a kormány megbuktatásához 101 szavazatra van szükség. A két ellenzéki pártnak együttesen azonban csak 82 képviselője van az alsóházban.

Bizalmi szavazás Romániában is

Bizalmatlansági indítvány nyújtott be a román ellenzék is, a vita erről a jövő hét elején lesz, jelentették be csütörtökön a bukaresti parlamentben. A román kormány felelősségvállalással terjesztette a parlament elé a közalkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó törvénycsomagot, ami azt jelenti, hogy a jogszabályról nem rendeznek parlamenti vitát, az ellenzék azonban bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen. A román ellenzék élt is ezzel a lehetőséggel. Csütörtökön felolvasták a parlamentben az első bizalmatlansági indítványt, amelyet várhatóan egy második is követ.

Rovatok