Index Vakbarát Hírportál

Külföldieknek tilos drogozni Maastricht-ban

2010. december 16., csütörtök 18:13

Nem ütközik az uniós joggal, hogy a holland egyetemváros kitiltsa a coffee shopokból a külföldieket, mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság. A belga határ melletti város vezetése a tilalommal a drogturisták ellen akar védekezni.

Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében kimondta: Maastricht város jogosult arra, hogy megtiltsa a belépést külföldieknek a könnyűdrogokat árusító coffee shopokba, ugyanis ez a rendelkezés összhangban van az uniós joggal. A jogvita ezzel úgy zárult le, ahogy erre számítani lehetett, ugyanis erre a következtetésre jutott már júliusban is a kijelölt főtanácsnok előzetes véleményadó állásfoglalása.

A tilalmat az Európai Bíróság szerint igazolja az a cél, hogy védjék a közrendet, az állampolgárok egészségét, és küzdjenek a kábítószer-turizmus és a vele járó zavaró körülmények ellen.

A kábítószerekről szóló 1976-os törvény szerint elvben Hollandiában is tilos a kábítószerek birtoklása, forgalmazása, termesztése, szállítása, előállítása, behozatala és kivitele. Az ország azonban a kannabisz - illetve az abból származó marihuána és hasis - esetében toleranciapolitikát alkalmaz.

A drogturisták egyre növekvő áradata miatt a belga határ közvetlen közelében található Maastricht egyetemváros úgy döntött, hogy a coffee shopokba a belépést kizárólag Hollandiában lakó emberek számára teszi lehetővé. Az egyik, Easy Going nevű coffee shopot a helyi hatóság bezáratta, mert kiderült, hogy oda az unió nem Hollandiában lakó állampolgárai is beléphettek. A tulajdonos panaszt emelt, így jutott el az ügy az Európai Bíróságig.

Az Európai Bíróság nem fogadta el a panaszos érvelését. Mivel tilos kábítószereket beengedni az unió gazdasági és kereskedelmi forgalmába, a coffee shopok üzemeltetői nem hivatkozhatnak a hátrányos megkülönböztetés tilalmára a külföldiek kitiltása miatt, mondta ki az ítélet. Az sem hatotta meg a bíróságot, hogy a külföldi talán tényleg csak egy kávéra szeretne betérni a coffee shopba.

Rovatok