Index Vakbarát Hírportál

Koponyatörés az ukrán parlament üléstermében

2010. december 17., péntek 08:40

Véres összecsapások robbantak ki az ukrán parlamentben az ellenzék vezére elleni nyomozás hírére. Előbb Julija Timosenko hívei szállták meg az elnöki pulpitust, amit aztán verőlegények segítségével foglaltak vissza a kormánypártiak. Kartörés, állkapocstörés, koponyatörés lett a vége.

Több parlamenti képviselőt is hordágyon kellett elszállítani az ukrán parlament ülésterméből, ahol véres összecsapás robbant ki a kormánypártiak és az ellenzékiek között.

Az ellenzéki képviselők a vezetőjük, Julija Timosenko elleni nyomozás hírére megszállták az elnöki pulpitust, amit a kormánypártiak ostrommal vettek vissza. A videofelvételek tanúsága szerint többen már eleve ingujjra vetkőzve készültek a közelharcra, mások székekkel felszerelkezve rontottak rá az ellenzékiekre.

A félhomályban lezajlott csata után legalább két ellenzéki képviselőt hordágyon szállítottak el a mentők. Egyikük valószínűleg koponyatörést szenvedett, egy másiknak az állkapcsát törték el a verekedésben, valakinek pedig a karja törött el.

Rajtuk kívül még számosan vérző sebekkel hagyták el a csata színhelyét, ám a helyszínen nem kértek orvosi segítséget. Az összecsapásban végül az ostromlók győztek, akik között a szemtanúk szerint több felbérelt verőlegény is volt. Azóta a kormánypárt tartja blokád alatt a parlament elnöki pulpitusát.

Az ukrán parlamentben már megszokottak az ehhez hasonló erőszakos jelenetek. Legutóbb a orosz fekete-tengeri hadiflotta ukrajnai jelenlétének meghosszabbításával kapcsolatos szavazás alkalmával az ökleik mellett tojásokat és füstbombákat is bevetettek egymás ellen a két szembenálló tábor képviselői.

Rovatok