Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko nyert, a tüntetőket szétverték

2010. december 19., vasárnap 23:05 | tizenhárom éve frissítve

A negyedik ciklusára készülő Alekszandr Lukasenko nyerte az elnökválasztást Fehéroroszországban, az ellenzék ígéretét betartva tüntetést szervezett, összecsapások bontakoztak ki. Több elnökjelöltet megvertek, több száz embert őrizetbe vettek.

50 ezer embert sikerült utcára vinnie az ellenzéknek Minszkben, a helyszíni jelentések szerint a tüntetőknek rövid időre sikerült bejutniuk a kormány székházába, de a különleges egységek visszaverték őket. Az első hírek arról szóltak, hogy a hangulat az összecsapások ellenére viszonylag békés, az egyenruhások mérsékelten erőszakosak. Később változott a helyzet, a tüntetők jó részét keményen meggumibotozták.

A választások napjának egy súlyos sérültje már a tüntetések előtt lett: Vlagyimir Nyekljajev költőt, a kilenc ellenzéki elnökjelölt egyikét útban az Október térre szervezett megmozdulásra verték meg, elvesztette eszméletét, koponyasérülést szenvedett, kórházba szállították. Nyekljajev stábja kritikusnak, az orvosok kielégítőnek nevezték a politikus állapotát.

Különbözőképpen interpretálták a történteket is: míg a jelölt környezete lesből támadó, álarcos katonákról és rendőrökről beszélt, addig a belügyminisztérium állította, részeg civilek támadtak az egyenruhásokra kövekkel és botokkal, ekkor sérült meg az elnökjelölt.

Egyes hírek szerint még az elején megtámadták Andrej Szannyikov és Nyikolaj Sztatkevics elnökjelölteket is, nekik akkor még nem esett bajuk. Mindketten ott voltak abban a csapatban is, amelyet kiszorítottak a kormányépületből. Szannyikov ezenközben arra biztatta a rendőrséget, hogy ne bántsák az embereket, de a tüntetőket is arra kérte, ne folyamodjanak erőszakhoz, mivel nem az egyenruhások a hibásak, hanem azok, akik idióta parancsokat osztogatnak nekik.

Az ellenzékiek kijelentették, megdöntik a rendszert, de a sikertelen osatrom után a rendfenntartók összehangolt támadást indítottak ellenük. Az utolsó jelentések szerint az egységek sikeresen megtisztították a tüntetőktől az Október és a Függetlenség teret, valamint és a Függetlenség sugárutat is. Közben további elnökjelölteket vertek meg, köztük Andrej Szannyikovot, Vitalij Rimasevszkijt és Rigor Kosztuszevet is.

Szemtanúk beszámolói szerint több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, és számtalan sérültet szállítottak el a mentők. A kormányépület előtti téren sapkák, kesztyűk, cipők és vérfoltok maradtak. A különleges egységek éjszaka folytatták az ellenzéki vezetők felkutatását és őrizetbe vételét. Szannyikovot egy elsősegélyhelyen kapcsolták le, másokat otthonukból hurcoltak el. Az első elemzések szerint akár államcsíny szervezése is lehet ellenük a vád.

Az elnökválasztást a várakozásoknak megfelelően a toronymagas favorit Alekszandr Lukasenko nyerte. A központi választási bizottság bejelentette, 80%-os részvétel mellett a szavazatok 79 százalékát szerezte meg Lukasenko.Az egykori kolhozelnök és párttitkár 1994 óta van hatalmon Fehéroroszországban.

Az ellenzék azzal vádolja a hatóságokat, hogy Lukasenko győzelme hamis, mert csaltak a szavazatokkal. Egy ellenzéki vezető az Október téren azt állította, saját exit poll-felmérésük alapján az elnök csak a szavazatok 30,7 százalékát szerezte meg, a második pedig Nyekljajev lett 18 százalékkal.

Rovatok