Index Vakbarát Hírportál

3500 cseh orvos mondott fel

2010. december 20., hétfő 15:55 | aznap frissítve

Eddig 3513 cseh orvos mondta fel munkaszerződését az alacsony bérek miatt. Csehország 200 kórházából 78-at érintenek a tömeges felmondások.

A cseh orvosok "Köszönjük távozunk" elnevezésű akciójuk keretében azt akarják kivívni, hogy átlagfizetésük a csehországi átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

Ha követelésük teljesülne, akkor egy kezdő orvos átlagfizetése a mostani 18 ezer koronáról 35 ezer koronára (385 ezer forint) emelkedne, a legtapasztaltabb orvosok pedig a mai 38 ezer helyett a jövőben 71 ezer koronát (781 ezer forint) keresnének havonta.

Csehország 200 kórházából 78-at érintenek a felmondások, a Vysocina régióban a kórházi orvosok 80 százaléka közölte a vezetőséggel távozási szándékát.

Ha az orvosok a két hónapos felmondási idő alatt nem gondolják meg magukat, március elején már nem jelennek meg munkahelyükön, ami sok helyen súlyos gondokat okozna az egészségügyi ellátásban.

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter arra kérte őket, hogy adjanak időt az egészségügyi reform beindításához, ez biztosítana ugyanis újabb forrásokat a bérek számára.

A miniszter legfeljebb 700 orvos felmondásával és távozásával számol, az akció befejezése után, tehát az év elején felmérik a kialakult helyzetet, hogy meghatározzák mire lenne szükség, ha nagyobb számú orvos távozna márciusban a kórházaktól.

A cseh orvosok nagy része külföldön vállalna munkát, illetve azt fontolgatja, hogy a jövőben magánpraxist fog folytatni.

Csehországban jelenleg 48 ezer orvos dolgozik, közülük 16 ezren kórházakban.

Rovatok