Index Vakbarát Hírportál

Terrorellenes rajtaütés Nagy-Britanniában

2010. december 20., hétfő 12:14

Országszerte 12 embert tartóztattak le. A nagyszabású, előre eltervezett műveletet a brit hírszerzési irányította. Az összeesküvők robbantásokra készülhettek.

A BBC híre szerint hétfő hajnalban, fegyvertelen rendőrök által őrizetbe vett férfiakat terrorcselekményre adott megbízással, felbujtással és előkészülettel vádolják. Valamennyien 17-28 év közöttiek, közülük hárman Londonban, négyen Stoke-on-Trentben, öten Cardiffban élnek. A lakásaik és egyéb helyszínek átkutatása jelenleg is zajlik.

A terrorellenes rendőrség országos vezetője, John Yates bejelentése szerint a művelet nagyszabású, előre eltervezett és a hírszerzés által irányított volt. melyben több fegyveres erő is részt vett. Yates szerint a művelet jelenlegi stádiumában még nem közölhetnek további részleteket. de a lépés közbiztonsági szempontból mindenképpen indokolt volt.

A BBC szakértője szerint a művelet jelentősnek tűnik, és összefügg egy, az Al-Kaidához köthető ügy nyomozásával. Mint mondta, a gyanúsítottak brit célpontok elleni robbantásokra készülhettek.

Az eljáró rendőrök azért voltak fegyvertelenek, mert a rendőrség így szerette volna demonstrálni, hogy nem voltak veszélyben. A BBC egyik forrása szerint az őrizetbe vettek bangladesiek, valószínűleg egy távolabbi időpontban léptek volna akcióba, és az ügynek nincs köze a minapi stockholmi öngyilkos merénylethez.

Az Egyesült Királyságban a második legmagasabb terrorriasztási készültség van érvényben, eszerint a támadás valószínűsége nagyon magas.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

  • 162
    0 forint
  • 159
    25 millió
  • 23
    5 milió
  • 12
    10 millió

Rovatok