Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a montenegrói miniszterelnök

2010. december 21., kedd 16:40

Egy héttel azután, hogy Montenegró uniós tagjelöltté vált, Milo Djukanovic miniszterelnök bejelentette a lemondását. Djukanovic volt a leghosszabb ideje szolgáló államférfi a Balkánon.

Bejelentette a lemondását kedden Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök. A 48 éves Djukanovic, aki vezető szerepet vitt országa függetlenné válásában, a leghosszabb ideje - két évtizede - szolgáló politikus a Balkánon. Ő az egyetlen, aki Jugoszlávia összeomlása óta hatalmon maradt. Egyszer államfő, ötször pedig kormányfő volt.

A 670 ezer lakosú balkáni ország a bűnözés és korrupció felszámolását célzó nyugati típusú intézkedések bevezetése után, egy héttel ezelőtt európai uniós tagjelöltté vált.

"Most, amikor Montenegró stabil ország, amikor az Európai Unió és a NATO ajtaja előtt van, a feltételek megérettek arra, hogy visszavonuljak"- – jelentette ki kedden Djukanovic. Azt mondta, azért továbbra is betölti majd a Szocialisták Demokratikus Pártjának vezetői tisztségét.

Djukanovic bejelentette: a törvényhozásban többséggel rendelkező pártja Igor Luksic pénzügyminisztert javasolja az új kormány vezetőjének, és ezt közölték az államfővel is, aki a parlament elé terjeszti majd a javaslatot.

Djukanovic 2006 októberében egyszer már távozott a posztjáról, azt állítva, hogy belefáradt, és inkább az üzleti világban folytatná. 16 hónappal később azonban visszatért, mert utóda, Zeljko Sturanovic egészségi okokból lemondott. Djukanovic volt az, aki a Szerbiával fenntartott államszövetség megszüntetéséről, és Montenegró önálló állammá válásáról döntő 2006. májusi népszavazás kampányát irányította.

Djukanovicot számos vád érte hivatali ideje alatt, többek közt az, hogy állítólag ő volt az egyik irányítója egy balkáni cigarettacsempész hálózatnak, amit ő rendre tagadott. Az olasz hatóságok cigarettacsempészet miatt nyomozást indítottak ellene, majd diplomáciai mentessége miatt 2009-ben ejtették az ügyet. A politikus hevesen védte magát, mondván: a cigarettacsempészet segített abban, hogy országa túlélje a nemzetközi közösség által a kilencvenes években Szerbiára kiszabott szankciókat.

Az ellenzék azt állítja, hogy nemzetközi nyomásra mondott le kedden. Djukanovicot megkérdezték erről újságírók, mire azt mondta:"Nem hirtelen jött, gyors döntés volt, és nem gyakorolt rám senki nyomást".

Rovatok