Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült megbuktatni a cseh kormányt

2010. december 21., kedd 22:46

A Cseh Szociáldemokrata Párt egy korrupciós ügy miatt nyújtott be bizalmatlansági indítványt Petr Necas kormánya ellen, de nem kaptak többséget.

Nem kell távoznia hivatalából a jobbközép cseh kormánynak, mert az ellenzék bizalmatlansági indítványa kedd este a képviselőházban nem kapta meg a kabinet menesztéséhez szükséges többséget.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egy korrupciós ügy miatt nyújtott be bizalmatlansági indítványt Petr Necas kormánya ellen.

A korrupciógyanús ügy az állami környezetvédelmi alapnál történt, a prágai szennyvíztisztító telep tervezett korszerűsítésével van összefüggésben. A több milliárd korona értékű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák. A kormányzó Polgári Demokratikus Párthoz (ODS) közeli emberek állítólag úgy próbálták intézni az állami megrendeléseket, hogy azokból tízmilliók kerüljenek át a párthoz.

A parlamenti szavazás eredménye nem okozott meglepetést. A botrányos ügy miatt a hárompárti koalíció - ODS, TOP 09, Közügyek - ugyan nagyon összeveszett, a Közügyek meglebegtette a koalíció elhagyását is, de Václav Klaus államfő a keddi parlamenti ülés előtt magához rendelte a három pártelnököt, a találkozón megállapodás született a válság és viták megoldásáról. A megállapodást a felek bizalmasnak minősítették, nem hozták nyilvánosságra, ami azonnal éles bírálatokat váltott ki a cseh médiában.

A botrány egyik főszereplője, Pavel Drobil környezetvédelmi miniszter benyújtotta lemondását, amit Klaus kedden elfogadott. Az augusztusban alakult új cseh kormányban ez az első személyi változás.

Az ellenzéket elsősorban az háborította fel, hogy Petr Necas miniszterelnök nem lépett, holott állítólag már hetek óta tudott a reális árnál sokkal drágább állami megrendelésről. "Az sem zárható ki, hogy a miniszterelnök tudtával történtek a tranzakciók" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke.

A csúszópénzajánlatokat, amelyeket Libor Michálek, az alap igazgatója kapott, maga Michálek játszotta fel magnóra, és ügynökök bevetését kérte a kormánytól, hogy további bizonyítékokat szerezzenek és felderítsék a hátteret. Necas azt állítja, amint tudomást szerzett az ügyről, felhívta a környezetvédelmi minisztert, és azt kérte tőle, küldje Micháleket a rendőrségre.

Radek John belügyminiszter azonban váratlanul menesztette a korrupciót nyilvánosságra hozó Micháleket, ami kiváltotta az ODS és a miniszterelnök ellenkezését, és követeli az országos rendőrparancsnok távozását is. Oldrich Martinu távozása állítólag része a keddi titkos megállapodásnak. A Közügyek állítólag ennek fejében biztosította Necast, hogy képviselői nem fogják támogatni a bizalmatlansági indítványt, ami meg is történt.

Rovatok