Index Vakbarát Hírportál

Venezuela és Fehéroroszország is új médiaszabályokat kap

2010. december 21., kedd 08:43 | aznap frissítve

A venezuelai törvényhozás legújabb előírásaival az interneten megjelenő tartalmakra vezetett be olyan korlátozásokat, amelyek a televíziókra, rádiókra már régebben érvényben voltak. A polgárok körében kiváltott „nyugtalanság” már büntethető kategória. A 79 százalékkal újraválasztott Alekszandr Lukasenko szintén az internet helyi megreformálást jelentette be. A fehérorosz vezetőnek elege lett az élcelődésből, és a külföldre vitt szerverekből.

Venezuelában a helyi idő szerint hétfőn elfogadott jogszabály tartalmi szabályokat vezetet be az internetes oldalakra. A törvény megtiltja például az olyan üzenetek és képek megjelenítését az interneten, amelyek "tiszteletlenül viszonyulnak" a közhatalomhoz, gyűlöletet vagy bűncselekményeket szítanak és keltenek, nyugtalanságot váltanak ki a polgárok körében vagy zavarják a közrendet.

Az ellenzék szerint a törvény veszélyezteti a szólásszabadságot, az internetes tartalmak korlátozását, cenzúra vagy öncenzúra megteremtését célozza.

Röviddel az ellenzéki jelöltek letartóztatása után az internetes tartalomszolgáltatásra vonatkozó szabályok szigorítását jelentette Alekszandr Lukasenko is.

A fehérorosz államfő az újraválasztását követő órákban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: "Ne számítsanak kurzusváltásra. Itt aztán semmiféle ostoba demokrácia nem lesz. Nem hagyjuk, hogy szétverjék az országot, tudjuk, mibe kerülne az nekünk."

Majd a sajtószabályokra térve a vele szemben ülő újságíróknak címezve leszögezte: "Holnaptól nagyon is elvszerűen és demokratikusan fogunk viszonyulni az önök írásaihoz – ígérte a jelen lévő újságíróknak. – Elég volt az élcelődésből. Felelni fognak minden egyes szavukért. Megreformáljuk az internetet is, nyugati szabványoknak megfelelően. Ha a szerkesztőségeik messze a határainkon túl lesznek, akkor az önöket befogadó államokhoz fogunk fordulni."

Rovatok