Index Vakbarát Hírportál

G. I. Joe kimondhatja: Meleg vagyok

2010. december 22., szerda 16:19

Szerdán készül aláírni Barack Obama azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az USA hadseregében meleg identitásukat nyíltan vállaló katonák is szolgálhassanak. Eddig csak az maradhatott közülük, akiről nem derült ki, hogy melegek.

Barack Obama amerikai elnök szerdán aláírja a meleg katonák szolgálatát lehetővé tevő törvényt. Az amerikai hadügyminisztérium egy tanulmányában idén azt hozta ki, hogy a változás nem lesz érdemi hatással a hadsereg működésére. Jogvédő szempontból azonban áttörésnek számít a döntés, meleg szervezetek nagy ünnepségekre készülnek.

Az USA hadseregében sokáig egyáltalán nem szolgálhattak melegek. 1993-ban, Bill Clinton idején vezették a "ne kérdezz, ne válaszolj" néven elhíresült szabályozást. Ez azt jelentette, hogy sorozáskor nem kérdeztek rá a jelentkezők nemi orientációjára, ám ha kiderült egy katonáról, hogy meleg, akkor leszerelték. Az elmúlt 17 évben több mint 13 ezer katonát szereltek ez alapján.

A hadsereg megnyitása a melegek előtt már Obama választási ígéretei között szerepelt. Az USA törvényhozásának két házán most decemberben ment át a törvény.

Az új szabály hatályba lépéséig még hónapok telhetnek el, mert a hadsereg belső szabályozását is módosítani kell.

Rovatok