Index Vakbarát Hírportál

Indulhat Chicago polgármester-választásán Obama volt kabinetfőnöke

2010. december 23., csütörtök 21:34

Chicago város választási bizottsága csütörtökön engedélyezte Rahm Emanuelnek, Obama volt kabinetfőnökének, hogy induljon a város polgármesteri címéért. Emanuel indulása korábban azért került veszélybe, mert az elmúlt egy évben nem Chicagóban élt.

"Rahm Emanuel nevének ott kell lennie a választási lapon" - döntött Chicago választási bizottsága, miután több napon át hallgatta a Barack Obama amerikai elnök volt kabinetfőnökének jelöltsége ellen küzdő embereket. Emanuel jelöltsége ellen több mint két tucat ember nyújtott be panaszt. Azzal indokolták ellenkezésüket, hogy Emanuel az elmúlt egy évben nem volt chicagói lakos, pedig ezt követelményként írják elő a város választási szabályai.

Emanuel Chicagóban született, de 2009-ben Washingtonba költözött, hogy a Fehér Házban dolgozzon. Azt állítja azonban, hogy ennek ellenére a város lakosa maradt, mert elköltözése ideiglenes volt, és mindig is vissza akart térni.

Az állami törvények szerint ha valaki az Egyesült Államok részére
végzett munka miatt hagyja ott lakóhelyét, akkor neki továbbra is az adott település marad tartózkodási helye. Emanuel októberben távozott a Fehér Házból, miután a Chicagót 1989 óta iránytó Richard M. Daley bejelentette: nem indul a februári választáson.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a választási bizottság előtt tiltakozó emberek többet foglalkoztak az agresszív módszereiről ismert, energikus politikus karakterével, mint a jogi problémákkal. A politikai stílusa miatt csak "Rahmbo" becenéven emlegetett Emanuel ellen küzdő emberek fellebbezni fognak a döntés ellen.

Rovatok