Index Vakbarát Hírportál

Négy EU-tagállam szerint felesleges Lukasenkóval tárgyalni

2010. december 24., péntek 17:12

Csehország, Lengyelország, Németország és Svédország szerint az EU-nak nem kéne közelednie Fehéroroszország felé, mivel Lukasenko diktátor, és elnyomja az ellenzéket.

Csehország, Lengyelország, Németország és Svédország külügyminisztere felszólította pénteken az Európai Uniót, hogy a vitatott elnökválasztás és az ellenzék elnyomása miatt hagyjon fel a közeledés politikájával Fehéroroszországot illetően.

Karel Schwarzenberg, Radek Sikorski, Guido Westerwelle és Carl Bildt nyílt levelében rámutatott, hogy Európa hosszú évek óta nem látott a fehéroroszországi eseményekhez hasonlót. "A választási csalás és a kegyetlen megtorlás társítása... a statárium 1981-ben történt lengyelországi bevezetésére emlékeztet bennünket" - írták a miniszterek, akik szerint idő- és pénzpocsékolás tárgyalásokat folytatni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Elutasította a panaszt

Közben Fehéroroszország központi választási bizottsága elutasította pénteken Grigorij Kosztuszjev ellenzéki elnökjelölt panaszát, amelyben a december 19-i elnökválasztás eredményének érvénytelenítését kérte.

Kosztuszjev szerda este az őrizetbe vett elnökjelöltek nevében adta át beadványát.

Ligyija Jermosina, a bizottság elnöke közölte, hogy a testület álláspontja szerint a Kosztuszjev által átadott videó- és hangfelvételek nem tartalmaztak olyan tényeket, amelyek azt bizonyították volna, hogy az elnökválasztás eredményét befolyásoló törvénysértések történtek.
A hivatalos végeredmény szerint Aljakszandr Lukasenka leköszönő államfőt a leadott szavazatok 79,65 százalékával választották újjá.

Rovatok