Index Vakbarát Hírportál

Megkegyelmeztek egy gyilkosnak Kubában

2010. december 29., szerda 06:58

Kubában hatálytalanították az utolsó halálos ítéletet, és harminc év szabadságvesztésre változtatták azt, közölte kedden egy kubai jogvédő aktivista.

Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Bizottságának vezetője elmondta, hogy az elítélt, Humberto Real családtagjai tájékoztatták őt a szigetország legfelsőbb bíróságának a döntéséről.

A jelenleg 40 éves férfira 1996-ban szabták ki a legsúlyosabb ítéletet. Real hat társával együtt 1994 őszén Floridából tengeri úton jutott be a szigetországba.

A fegyveresek Miamiból indulva motorcsónakon érték el Kuba északi partját, ahol megpróbáltak ellopni egy autót, közben Real agyonlőtte a  kocsi 34 éves tulajdonosát. A kubai hatóságok néhány órával később elfogták a csoportot.

A bíróság Realt halálra ítélte, hat társára pedig tizenöttől harminc évig terjedő börtönbüntetést szabott ki. Valamennyien tagjai voltak a Miamiban élő ellenzéki kubaiak félkatonai szervezetének, a Nemzeti Demokratikus Egységpártnak. A szervezet számos alkalommal intézett hasonló típusú támadásokat Kuba ellen.

Raúl Castro kubai elnök 2008 áprilisában harminc halálos ítéletet változtatott szabadságvesztésre. Attól kezdve hárman maradtak a siralomházban, Real és két salvadori, akik 1997-ben a szigetországban elkövetett merényletek résztvevői voltak. Ez utóbbiak halálos ítéletét a hónap elején mérsékelték 30 éves börtönbüntetésre.

Rovatok