Index Vakbarát Hírportál

Brit konzulátusi dolgozókat tartóztattak le Jeruzsálemben

2011. január 3., hétfő 21:58 | aznap frissítve

A brit külügyi szóvivő szerint a palesztin szerelők egy merénylet előkészítésén dolgoztak.

A külügyi szóvivő elmondta, a két palesztin karbantartó ellen illegális fegyverkereskedelem ügyében folytatnak nyomozást, de az információt Izrael még nem erősítette meg. A konzulátus alkalmazottainak egy stadion ellen tervezett rakétatámadáshoz lehet közük.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az izraeli hatóságok hétfőn közölték: az őrizetbe vételnek nincs köze az alkalmazottaknak a konzulátuson végzett munkájához.

A szóvivő hozzátette, a brit konzulátus és követség alkalmazottai állandó biztonsági vizsgálat alatt állnak, és elfogásukat a folyamatos felülvizsgálat részének tekintik, de egyéb részletet nem közölt. A brit követség Tel-Avivban van, a legtöbb ország ugyanis nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, de pár ország, köztük Nagy-Britannia  konzulátust működtet Jeruzsálemben.

A BBC arról ír, hogy noha a két férfinak nem volt hozzáférése a titkos dokumentumokhoz, az eset komoly kérdéseket vet fel a követségi alkalmazottak kiválasztásával kapcsolatban, különösen annak fényében, hogy politikailag Jeruzsálem a világ egyik legkényesebb városa.

A két férfi egyike izraeli állampolgár, a másik kelet-jeruzsálemi lakos. A merényletet állítólag a Teddy-stadion ellen tervezték, ahol rendszeresen tartanak nagyszabású sporteseményeket.

A Háárec szerint mindkét férfi a Hamaszhoz és más militáns csoportokhoz köthető. A lap a belső elhárítás, a Sin Bét közleményét idézi, mely szerint a férfiaknál pisztolyok voltak, további fegyvereket illetve robbanóanyagot próbáltak gyűjteni, és rakétakilövéshez alkalmas helyszínt kerestek, valamint a környék biztonságosságát igyekeztek feltérképezni.

Rovatok