Index Vakbarát Hírportál

Újságírókat vádol a kövezésre ítélt iráni nő

2011. január 3., hétfő 11:12 | aznap frissítve

A nőt tisztázatlan körülmények közt tartják fogva, miközben arról nyilatkozik, hogy a német újságírók kémkedtek. Az emberjogi aktivista szerint kényszer hatására született a nyilatkozat.

Német újságírókat akar beperelni az az iráni nő, akit gyilkosságért és házasságtörésért ítéltek kövezés általi halálbüntetésre. Az iráni kormány által üzemeltetett Press TV híradása szerint a riportert és a fotóst októberben le is tartóztatták, miután interjút készítettek a nő fiával és ügyvédjével. A Bild am Sonntag újságíróit kémkedéssel és illegális újságírói munkával vádolják.

A börtön előtt nyilatkozó asszony ügyvédjét is támadta, azt állítva, hogy politikai ügyet csinált az esetéből. Tagadta ugyanakkor, hogy kényszer hatására nyilatkozna.

A németországban dolgozó, megkövezésellenes aktivista, Mina Ahadi ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Sakineh Mohammadi Asitani tévés bejelentésekor jelen voltak a börtön dolgozói és kormányhivatalnokok is.

“A rezsimnek hosszú idő óta szokása, hogy embereket kényszerít tévés vallomástételre. Ez csak a propagandájuk egy újabb bizonyítéka.” - nyilatkozta a BBC-nek az aktivista.

A nő fiát időközben humanitárius okokból kiengedték a börtönből, adta hírül az iráni tévé. A férfi bejelentette, hogy vádat emel az ellen az ember ellen, aki Astanival együtt megölte apját.

A német magazin szerkesztőségi nyilatkozata is az ügy politikai vonatkozásaira mutat rá: “A nőt arra a néhány órára engedték ki, amíg nyilatkozatot tesz a nyugati tévék kamerái előtt. Irán valóban úgy gondolja, hogy ez a furcsa akció segít helyreállítani az iráni igazságszolgáltatásról kialakult képet?”

Rovatok