Index Vakbarát Hírportál

A ZDF vezetője cenzornak nevezi Orbánt

2011. január 4., kedd 12:59 | aznap frissítve

A német állami tévé, a ZDF főszerkesztője Orbán Viktort és a médiatörvényt bírálta, szerinte szégyen lenne, ha Angela Merkel és a többiek közös fotón szerepelnének egy cenzorral az EU-elnökség átadásakor. A Financial Times Deutschland szerint rendkívül kérdéses ugyan a médiatörvény, de ettől még Orbánt nem lehet Lukasenkához hasonlítani.

Kemény televíziós jegyzetben bírálta Orbán Viktort és a magyar médiatörvényt Peter Frey a német állami televízió, a ZDF főszerkesztője. Peter Frey szerint rosszul kezdődik az év Európának: nemcsak az euró, de a szabadság is veszélyben van. Mostantól az EU soros elnöke egy olyan ember, aki az ellenőrzése alá vonta a médiát. Ez nemcsak a 10 millió magyart, de minden európait érint, és blamálja az Európai Unió másik 26 tagállamának állam- és kormányfőit is, mondta.

Frey szerint az épp elég baj, hogy Berlusconi vagy Sarkozy teljesen természetesnek tartja a kormányhű, udvaroncok által irányított médiát, egész más minőség azonban, amikor éppen az Európai Unió soros elnökségét átvevő ország kormányfője korlátozza a sajtószabadságot.

Ha a német kancellár a jövőben keményen bírálja a pekingi vagy a moszkvai vezetést az újságírók üldözéséért, az internet korlátozásáért, ők most ujjal mutogathatnak Magyarországra, hogy lám, ott is ez történik. Ezzel veszít Európa, ezzel elveszítjük hitelességünket, fogalmazott Peter Frey.

Frey szerint most Közép-Európában egy alapjogot sértenek meg, Orbán médiatörvénye ugyanis nemcsak egy kis szabályszegés. A demokrácia és a piacgazdaság már régóta nem járnak kéz a kézben. "Szabadságot adni a piacnak, de korlátozni a kényelmetlen véleményeket, növekedés a kapitalizmus és a fogyasztás révén minden kritika kizárásával - ez egy veszélyes bacilus, ami hatalmába keríti a világot. Ha Európa nem tud ellenállni ennek a bacilusnak, önmagát és legfőbb értékeit árulja el" - mondta Peter Frey.

A ZDF főszerkesztője szerint amíg Orbán médiatörvénye hatályban van, Budapest nem tetszeleghet az EU vezető pozíciójában. Frey szerint szégyen lenne, ha Angela Merkel és kollégái az EU soros elnökségének átadási ceremóniáján egy cenzor oldalán mosolyognának, és közös fotó készülne. Nemcsak az eurónak, de a szabadságnak is szüksége van most egy mentőövre, mondta.

A FTD szerint még várni kell

Valamivel több bizalmat címmel közölt kommentárt a Financial Times Deutschland a magyar médiatörvény kapcsán, amelyet "rendkívül  kérdésesnek" minősít, ugyanakkor úgy véli, hogy korai volna még siratni a fiatal magyar köztársaságot.

A gazdasági és üzleti napilap szerint főleg egyes EU-partnerek harsány hangja lő túl a célon. Éppen ezért "jó, hogy az Európai Parlament konzervatív néppárti frakciója egyelőre megakadályoz bátrabb lépéseket Magyarország ellen - például szankciókat vagy az elnöki jogkör megvonását. Ettől el kellene választani az EU-n belüli formális folyamatokat. Teljesen rendjén való, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a médiatörvényt, és utánajár annak a panasznak, amelyet európai nagyvállalatok nyújtottak be az új különadók ellen" - írta a FTD.

A név nélkül közölt, és így a szerkesztőség álláspontját tükröző kommentár szerint "Magyarországnak és az európai partnereknek természetesen ébernek kell lenniük. Ami Magyarországon történik, annak nyugtalansággal kell eltöltenie mindenkit, akinek fontos a demokrácia. Orbán kormánya a hivatalba lépése óta eltelt rövid időt arra használta fel, hogy egy sor veszélyes dolgot tegyen. Parlamenti határozattal korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. A kötelező magánnyugdíj-pénztárak tőkéjét átterelte az állami kasszákba. A szlovákiai magyaroknál tett látogatásaival Orbán nyugtalanságot keltett a térségben. Főként az új médiatörvény fenyeget azzal, hogy hatályon kívül helyez némely alapvető jogot. Ennek alapján ugyanis az állam a jövőben mélyen beavatkozhat a tudósításokba."

Az FTD kommentárja szerint mindez ellentétes azzal az 1989-es szellemiséggel, amely Orbán pályája során is döntő szerepet játszott. Egyben azt is mutatja, hogy "valaki, aki egykor a helyes oldalon állt, nem mentes a hibáktól." Szerintük ugyanakkor Orbán ettől még nem olyan vágású autokrata, mint Lukasenka fehérorosz elnök, akihez manapság hasonlítják. Az efféle szemrehányások csak arra jók, hogy elhomályosítsák a tisztánlátást - és kapóra jönnek azoknak a bírálóknak, akiknek így nem kell érvekkel előállniuk, írják. Érvekre szerintük majd a következő választáson lesz szüksége a magyar kormánynak. "A magyarok nagy többséggel választották meg Orbánt - és le is válthatják őt. Ennyi bizalmat meg kell előlegezni a magyar demokráciának" - zárta kommentárját a Financial Times Deutschland.

Rovatok