Index Vakbarát Hírportál

A Guardian szerint Orbán alkalmatlan

2011. január 5., szerda 12:40

Az EU-nak mindent meg kell tennie a magyarországi sajtószabadság védelmében, mert a Fidesz egypártrendszerével szemben csak a sajtó léphet fel, írja szerkesztőségi vezércikkében a Guardian. A brit lap szerint Orbán "a legkevésbé alkalmas ember Európában" az EU előtt álló feladatok levezénylésére.

Magyarország: Egypártrendszer címen közölt szerkesztőségi vezércikket szerdai számában a baloldali Guardian. Az angolszász sajtóban gyakoriak a véleménycikkek, de szerkesztőségi vezércikket csak a legfontosabbnak tartott kérdésekben közölnek. Hogy most Orbán Viktorral és a Fidesz kormányzásával foglalkoznak ilyen formában, annak az az oka, hogy Magyarország tölti be fél éven át az EU elnöki tisztét. Márpedig a Guardian szerint Orbán Viktor „az utolsó ember Európában, aki alkalmas” a feladatra.

A cikkben megemlékeznek a Fidesz áprilisi választási győzelméről, amit Orbán forradalomnak nevezett. Az azóta eltelt idő történései közül kiemelik az alkotmánybírósági jogkörök szűkítését, az utolsó független intézménynek nevezett Magyar Nemzeti Bank elleni támadást, illetve a médiatörvényt, amely „bénító bírságokat szabhat ki, ha egy tudósítást kiegyensúlyozatlannak, erkölcstelennek, vagy az »emberi méltóságot sértőnek« talál”. „Mindenki eldönhteti, hogy milyen színű ez a forradalom” - áll a cikkben, ami a folytatásban megjegyzi, hogy Magyarország problémái a soros elnökség miatt immár Európa problémái.

A Guardian szerint az EU-ra nagy feladatok várnak a következő hónapokban, le kell zárni a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, le kell bonyolítani Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, meg kell tárgyalni a romák integrációját és megállapodásra kell jutni az EU új gazdaságirányítási modelljéről. A lap szerint Orbán eddigi egyetlen hozzájárulása ezekhez a témákhoz a külhoni állampolgárság bevezetése volt, de ezzel is csak „a múlt szellemeit ébresztette fel”.

A lap szerint Orbán nacionalista forradalma leginkább a Kaczyinski-ikrek rosszemlékű lengyelországi kormányzására emlékeztet, azzal a nem lényegtelen különbséggel, hogy Lengyelország nagy, Magyarország viszont szinte teljes egészében a német befektetői kedvtől függ. És bár a gazdasági nehézségekben megkerülhetetlen az előző kormányok felelőssége, Orbán Viktor sem javított a helyzeten az IMF elüldözésével és a válságadók bevezetésével. „Orbán úr kirúgta az IMF-et, mondván Magyarország a piacon is tud pénzt szerezni” - írják, de a válságadók bevezetésével „sokkal fontosabb lábakra is rálépett”. „Magyarország, most már gyakorlatilag egy párt uralma alatt, lehet populista, kirekesztő és szegény, vagy szerezhet külföldi befektetőket” - írják. Az EU-nak pedig mindent meg kell tennie a magyarországi sajtószabadságért, hiszen politikai ellenzék hiányában csak a sajtó ellenőrizheti a hatalmat, összegzik véleményüket.

Rovatok