Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy vegyi üzem Hollandiában

2011. január 5., szerda 20:46

Felszólították a hatóságok a délnyugat-hollandiai Moerdijk város lakóit, hogy tartsanak zárva minden ablakot, ajtót, és ne menjenek a szabadba a környék vegyi üzemében kitört tűzvész miatt. Nagy a kockázata annak, hogy mérgező anyagot lélegeznek be azok, akik a szabad ég alatt tartózkodnak.

A tűzvész helyi idő szerint szerdán kora délután tört ki a vegyi anyagokat feldolgozó és csomagoló Chemie-Pack nevű cég üzemében. A hatóságok szerint a lángok helyenként negyven méter magasra csaptak fel. A hatóságok közlése szerint ötvenen dolgoztak az üzemben, és mindenkit sikerült időben kimenekíteni, majd biztonságba helyezni. Egyelőre nincsenek sérültek.

Az ANP holland hírügynökség közlése szerint az üzemből kiáramló veszélyes füst elérte a tizenöt kilométerre lévő Dordrecht városát, ahol szintén óvintézkedéseket hoztak a helyi hatóságok. A bejelentés szerint az üzemben lévő vegyi anyag gyúlékony, mérgező és maró hatású.

A holland igazságügyi miniszter szóvivője azt mondta, hogy az ország déli, Zuid-Holland nevű tartományában riadót rendeltek el. Ebben a tartományban van Hága és Rotterdam. A bejelentés szerint nagy erőkkel dolgoznak vegyvédelmi szakemberek a helyszínen, ahol a tűzoltókkal együtt repülőkatasztrófák esetén bevetett speciális tűzoltók is jelen vannak.

Rovatok