Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Irakba a szentként tisztelt vezér

2011. január 5., szerda 20:07

Kibékült az iraki kormánnyal, és iráni száműzetéséből hazatért Muktada asz-Szadr, síita vallási vezető. A korábban ötvenezer fegyveresnek parancsoló Szadr korábban harcolt a mostani miniszterelnök ellen, de emberei most már kormányon vannak.

Három év önkéntes száműzetés után visszatért Irakba Muktada asz-Szadr, aki a síita Mahdi Serege nevű fegyveres szervezet vezetője volt a kétezres évek közepén.

Az elsősorban vallási vezetőként tisztelt Muktada asz-Szadr különösen s szegény és radikális síiták között népszerű Irakban. Az Irakban többségi síitákat elnyomó Szaddám Huszein rezsimje idején Iránban és Libanonban élő férfi 2003-ban tért először haza Irakba. Az amerikai megszállás idején szervezte meg híveiből a fénykorában ötvenezres létszámúra duzzadt Mahdi Seregét. A szervezet egyszerre harcolt az iraki kormány ellen, és követett el merényleteket amerikai célpontokkal szemben.

Szadr népszerűségét jelzi, hogy Bagdad síiták lakta negyedét Szaddám Huszein bukása után Szaddámvárosról Szadrvárosra nevezték át.

2008-ban az iraki kormány átfogó támadást indított a Mahdi Serege ellen. Több városban is harcok dúltak, mire Szadr békét hirdetett, emberei letették a fegyvert. Muktada asz-Szadr ekkor a síita papok kormányozta Iránba költözött, ahol állítása szerint Kumm városában a vallásba temetkezett.

Politikai aktív hívei közben az ő jváhagyásával kibékültek az iraki kormánnyal. A decemberben megalakult új iraki kormányban már hét miniszter képviseli Szadr híveit és 39 képviselője is van mozgalmának az iraki parlamentben. Szadr Nedzsefbe, szülővárosába tért vissza szerdán, ahol ezrek üdvözölték az utcán hazatértét.

Rovatok